Zápisnica z RVR z 10. júna 2014

11.06.2014 08:02 | Tlačové správy | RVR

Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 10. 6. 2014 v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu – 6 000 eur vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov), § 35 ods. 3 ZVR (počet povolených prerušení programu reklamou) a § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom), ku ktorým došlo v dňoch 3. a 4. 12. 2014, a to v súvislosti s vysielaním komunikátu označujúceho za sponzora programu Panelák spoločnosť Berlin – Chemie Menarini, komunikátu označujúceho za sponzora programu Hviezdna pechota spoločnosť Panta Rhei, s.r.o.; v súvislosti s prerušením programu Hviezdna pechota reklamou a v súvislosti s tým, že dňa 3. 12. 2014 v čase od 21:00 do 22:00 hod a dňa 4. 12. 2014 v čase od 00:00 do 01:00 hod odvysielal reklamné spoty v časovom rozsahu dlhšom ako povolených 12 minút;
- uložila sankciu – 5 000 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 19 ods. 1 ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) a upozornenie na porušenie zákona za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť
a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov
a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s odvysielaním príspevkov v programe Televízne noviny: Tajné vykázanie z krajiny dňa 29. 10. 2013, Vyvedené dieťa do Talianska dňa 30. 10. 2013, Čo bude so sudkyňou dňa 31. 10. 2013 a Do cudziny proti svojej vôli dňa 3. 11. 2013;
- uložila sankciu – 3 500 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – JSO) v súvislosti
s odvysielaním programu Princezná Lissi dňa 24. 11. 2013 o 08:40 hod, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 7 rokov, pričom obsahoval obscénne vyjadrovanie
a obscénne gestá primerané vekovej skupine maloletých od 15 rokov;
- uložila sankciu – 1 500 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 39a ods. 2 ZVR (podmienky umiestňovania produktov do programov) v súvislosti s vysielaním programu Teleráno dňa 29. 11. 2013, v ktorom porušil povinnosť zreteľne informovať verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením na konci programu;
- uložila sankciu – 165 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam z vysielania zo dňa 10. 1. 2014 v čase od 02:00 do 03:30 hod;
- uložila sankciu – 165 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) za porušenie § 16 ods. 3 písm. e) ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 5. 2. 2014 v čase o 18:43 hod odvysielal v rámci programu Večerníček seriál Hurvínkův rok s českým dabingom, čím porušil povinnosť odvysielať program určený maloletým do 12 rokov s dabingom v štátnom jazyku;
- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO) a § 32 ods. 4 písm. a) ZVR (čestnosť a slušnosť reklamy) v súvislosti s vysielaním dňa 28. 3. 2014, keď v čase o 20:30 hod odvysielal program Tombstone – Mesto zločinu, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, a o 21:48 hod odvysielal upútavku na program Chaos, v ktorej mohlo dôjsť k nezabezpečeniu povinnosti, aby bola reklama slušná;
- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO) v súvislosti s vysielaním príspevku Londýn, Veľká Británia: Najrýchlejšie K.O. na svete! v programe Šport dňa
19. 3. 2014 o 19:52 hod;
- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov) a § 38 ods. 4 ZVR (zákaz priamej podpory predaja, nákupu a prenájmu tovarov a služieb sponzora) v súvislosti
s vysielaním programu Búrlivé víno dňa 18. 3. 2014;
- začala správne konanie voči vysielateľovi PHONOTEX, spol. s r.o. (programová služba TV8) vo veci možného porušenia 32 ods. 4 písm. a) ZVR (slušnosť a čestnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s vysielaním komunikátu iQvíz dňa 23. 3. 2014;
- začala správne konanie vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. m) ZVR v súvislosti
s tým, že v štatistike za 1. štvrťrok 2014 vysielateľ MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. neuviedol podiel nových diel odvysielaných v rámci programovej služby TV MARKÍZA,
TV DOMA a DAJTO a vysielateľ MAC TV, s.r.o. neuviedol podiel nových diel odvysielaných v rámci programovej služby JOJ, JOJ PLUS a WAU;
- začala správne konanie voči vysielateľovi INTERACTIV.ME, s. r. o. (programová služba RING TV) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 26. 12. 2013 v čase od 00:55 do 03:30 hod a zo dňa 28. 12. 2013 v čase od 00:55 hod do 03:30 hod.

Slovensko pozná víťazov 1. ročníka Social Awards Slovakia. Rozhodlo viac ako 183-tisíc hlasov

Je rozhodnuté. Slováci rozhodli o tom, ktorí influenceri a vlogeri zvíťazili v 1. ročníku najväčšej ankety v slovenskom online priestore.

Prečo vám prišla SMS, že ste COVID-19 pozitívni alebo negatívni, a pritom ste na teste neboli?

„Dnes mi volal známy, že šiel včera s dcérou na test, ale bolo tam veľa ludi, tak nečakali. Dnes im prišla sms, že sú obaja pozitívni. Kde berie Matelko tie čísla? Umelo to nafukuje,“ napísal na facebooku istý Erik.

Finále tenisového Roland Garros prinesie Dajto a TVnoviny.sk, pozrite si program (VIDEO)

Televízia DAJTO a portál TVnoviny.sk prinesú priamy prenos finále tenisového turnaja Roland Garros.

Prečo Kotleba mal mať v RTVS rúško a Bukovský a Daniška nemuseli?

RTVS má svoje interné pravidlá, tie však platia len pre niektorých. V praxi to znamená, že väčšina zamestnancov chodí v rúšku a niektorí nemusia a dokonca môžu z obrazovky vysielať divákom posolstvo, že to nie je vôbec nutné.

365.bank už nebude len digitálna, stane sa fullservisovou bankou. Poštová banka posilní pozicioning najdostupnejšej banky

Skupina Poštovej banky vstupuje do dôležitej fázy svojej rozvojovej stratégie. V rámci nej zmení pozicioning oboch svojich bankových značiek – Poštovej banky a 365.bank.

Teórie o korze na hraniciach neplatia, podľa dát mobilného operátora 4ka Slováci dovolenkovali doma

Počty pozitívne testovaných na COVID-19 neustále rastú a za jeden z dôvodov odborníci označujú aj otvorené hranice a nedávne prázdniny. Podľa dát mobilného operátora 4ka však počet Slovákov, ktorí v lete vycestovali za hranice medziročne klesol o desiatky percent.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil zakladateľa Kulturblogu a asistenta Mazureka

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil asistenta poslanca Milana Mazureka a zakladateľa Kulturblogu Jána Pastuszeka zo zločinu rozširovania extrémistického materiálu páchaného po dlhší čas a verejne.

Orange hlási rozsiahly výpadok na území celého Slovenska

Zákazníci z rôznych častí Slovenska hlásia poruchy niektorých internetových služieb Orange.

Kňažko: Som COVID-19 pozitív. Neverte lacným exhibicionistom, že je to len ľahká chrípka

Herec a bývalý minister kultúry Milan Kňažko na facebooku oznámil, že je v nemocnici a je chorý na COVID-19. Zároveň vyzval ľudí, aby neverili tým, ktorí ochorenie zľahčujú a šíria dezinformácie o tom, že COVID-19 je len ľahká chrípka.

Dag Daniš odchádza z Aktualít

Komentátor Dag Daniš odchádza z Aktualít.