Zápisnica z RVR z 10. júna 2014

11.06.2014 08:02 | Tlačové správy | RVR

Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 10. 6. 2014 v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Rada pre vysielanie a retransmisiu

- uložila sankciu – 6 000 eur vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov), § 35 ods. 3 ZVR (počet povolených prerušení programu reklamou) a § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom), ku ktorým došlo v dňoch 3. a 4. 12. 2014, a to v súvislosti s vysielaním komunikátu označujúceho za sponzora programu Panelák spoločnosť Berlin – Chemie Menarini, komunikátu označujúceho za sponzora programu Hviezdna pechota spoločnosť Panta Rhei, s.r.o.; v súvislosti s prerušením programu Hviezdna pechota reklamou a v súvislosti s tým, že dňa 3. 12. 2014 v čase od 21:00 do 22:00 hod a dňa 4. 12. 2014 v čase od 00:00 do 01:00 hod odvysielal reklamné spoty v časovom rozsahu dlhšom ako povolených 12 minút;
- uložila sankciu – 5 000 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 19 ods. 1 ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) a upozornenie na porušenie zákona za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť
a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov
a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s odvysielaním príspevkov v programe Televízne noviny: Tajné vykázanie z krajiny dňa 29. 10. 2013, Vyvedené dieťa do Talianska dňa 30. 10. 2013, Čo bude so sudkyňou dňa 31. 10. 2013 a Do cudziny proti svojej vôli dňa 3. 11. 2013;
- uložila sankciu – 3 500 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – JSO) v súvislosti
s odvysielaním programu Princezná Lissi dňa 24. 11. 2013 o 08:40 hod, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 7 rokov, pričom obsahoval obscénne vyjadrovanie
a obscénne gestá primerané vekovej skupine maloletých od 15 rokov;
- uložila sankciu – 1 500 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 39a ods. 2 ZVR (podmienky umiestňovania produktov do programov) v súvislosti s vysielaním programu Teleráno dňa 29. 11. 2013, v ktorom porušil povinnosť zreteľne informovať verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením na konci programu;
- uložila sankciu – 165 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam z vysielania zo dňa 10. 1. 2014 v čase od 02:00 do 03:30 hod;
- uložila sankciu – 165 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) za porušenie § 16 ods. 3 písm. e) ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 5. 2. 2014 v čase o 18:43 hod odvysielal v rámci programu Večerníček seriál Hurvínkův rok s českým dabingom, čím porušil povinnosť odvysielať program určený maloletým do 12 rokov s dabingom v štátnom jazyku;
- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO) a § 32 ods. 4 písm. a) ZVR (čestnosť a slušnosť reklamy) v súvislosti s vysielaním dňa 28. 3. 2014, keď v čase o 20:30 hod odvysielal program Tombstone – Mesto zločinu, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, a o 21:48 hod odvysielal upútavku na program Chaos, v ktorej mohlo dôjsť k nezabezpečeniu povinnosti, aby bola reklama slušná;
- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO) v súvislosti s vysielaním príspevku Londýn, Veľká Británia: Najrýchlejšie K.O. na svete! v programe Šport dňa
19. 3. 2014 o 19:52 hod;
- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov) a § 38 ods. 4 ZVR (zákaz priamej podpory predaja, nákupu a prenájmu tovarov a služieb sponzora) v súvislosti
s vysielaním programu Búrlivé víno dňa 18. 3. 2014;
- začala správne konanie voči vysielateľovi PHONOTEX, spol. s r.o. (programová služba TV8) vo veci možného porušenia 32 ods. 4 písm. a) ZVR (slušnosť a čestnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s vysielaním komunikátu iQvíz dňa 23. 3. 2014;
- začala správne konanie vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. m) ZVR v súvislosti
s tým, že v štatistike za 1. štvrťrok 2014 vysielateľ MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. neuviedol podiel nových diel odvysielaných v rámci programovej služby TV MARKÍZA,
TV DOMA a DAJTO a vysielateľ MAC TV, s.r.o. neuviedol podiel nových diel odvysielaných v rámci programovej služby JOJ, JOJ PLUS a WAU;
- začala správne konanie voči vysielateľovi INTERACTIV.ME, s. r. o. (programová služba RING TV) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 26. 12. 2013 v čase od 00:55 do 03:30 hod a zo dňa 28. 12. 2013 v čase od 00:55 hod do 03:30 hod.

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.