10 zmien pri nových pravidlách na ochranu spotrebiteľov pri nakupovaní online aj v obchodoch

17.06.2014 13:57 | Tlačové správy | EK v SR, mk

Európska komisia schválila novú smernicu o právach spotrebiteľov, ktorá posilňuje práva spotrebiteľov pri nákupe kdekoľvek a kedykoľvek v Európe – tak pri nákupe online, ako aj v kamenných obchodoch. Nové pravidlá, ktoré platia od 13. júna.

1) Návrh odstráni skryté poplatky a náklady na internete
Spotrebitelia budú chránení pred „skrytými nákladmi" na internete. Tieto zahŕňajú prípady, v ktorých sa podvodníci usilujú zavádzať ľudí tak, aby zaplatili za „bezplatné" služby, ako napr. horoskopy alebo recepty. Odteraz musia spotrebitelia výslovne potvrdiť, že berú na vedomie, že musia za danú službu zaplatiť.

2) Väčšia cenová transparentnosť
Obchodníci musia uvádzať celkové náklady na výrobok alebo službu vrátane všetkých ostatných dodatočných poplatkov. Ľudia nakupujúci cez internet nebudú musieť platiť žiadne poplatky alebo ďalšie náklady, ak na to neboli pred zadaním objednávky riadne upozornení.

3) Zákaz vopred zaškrtnutých políčok na webových lokalitách
Pri nákupe cez internet – napríklad pri kúpe letenky – vám môžu byť ponúknuté dodatočné možnosti nákupu, napr. nákup cestovného poistenia alebo prenájom vozidla. Tieto ďalšie služby môžu byť ponúkané formou tzv. vopred zaškrtnutého políčka. V súčasnosti sú spotrebitelia často nútení zrušiť zaškrtnutie daných políčok, pokiaľ nemajú o tieto dodatočné služby záujem. Novou smernicou sa vopred zaškrtnuté políčka zakážu v celej Európskej únii.

4) 14 dní na zmenu rozhodnutia v súvislosti s nákupom
Lehota, v rámci ktorej môžu spotrebitelia od kúpnej zmluvy odstúpiť, sa predlžuje na 14 kalendárnych dní (oproti siedmim dňom, ktoré boli doposiaľ stanovené v právnych predpisoch EÚ). To znamená, že spotrebitelia môžu v prípade zmeny rozhodnutia tovar vrátiť bez uvedenia dôvodu.

1. Osobitná ochrana v prípade nedostatku informácií: ak predávajúci zákazníka jasne neinformoval o práve na odstúpenie od zmluvy, lehota na vrátenie tovaru sa predlžuje na jeden rok.
2. Spotrebitelia budú takisto chránení v prípade vyžiadaných návštev, ktoré budú mať právo odvolať, keď obchodník vopred zavolá a prehovorí zákazníka, aby súhlasil s návštevou. Okrem toho už ďalej nebude potrebné rozlišovať medzi vyžiadanou a nevyžiadanou návštevou, aby sa predišlo obchádzaniu pravidiel.
3. Právo odstúpiť od zmluvy sa rozširuje aj na internetové aukcie, ako napr. eBay – tovar zakúpený na aukcii však možno vrátiť len vtedy, ak bol zakúpený u profesionálneho predajcu.
4. Lehota na odstúpenie od zmluvy začne momentom, keď je spotrebiteľovi tovar doručený, a nie momentom uzatvorenia zmluvy, ako je to v súčasnosti. Tieto pravidlá sa vzťahujú na objednávky cez internet, telefón a zásielkový obchod, ako aj na predaj mimo obchodov, ako je napr. podomový predaj, predaj na ulici, predaj na predvádzacích akciách alebo počas exkurzií organizovaných predajcom.

5) Posilnené práva na vrátenie peňazí
Obchodníci musia spotrebiteľom vrátiť peniaze za výrobok do 14 dní od odstúpenia od zmluvy, a to vrátane nákladov na dodanie. Riziko za akékoľvek poškodenie tovaru počas prepravy spravidla nesie obchodník, a to až do momentu, kým tovar neprevezme spotrebiteľ.

6) Zavedenie vzorového formulára na odstúpenie od zmluvy platného pre celú EÚ
Spotrebitelia budú mať k dispozícii vzorový formulár na odstúpenie od zmluvy, ktorý môžu (ale nie sú povinní) použiť, ak zmenia rozhodnutie a chcú odstúpiť od zmluvy uzatvorenej na diaľku alebo pri podomovom predaji. Tým sa odstúpenie od zmluvy zjednoduší a urýchli, a to nezávisle od toho, kde v EÚ ste zmluvu uzatvorili.

7) Zrušenie príplatkov za použitie kreditných kariet a špeciálnych telefonických liniek
Obchodníci nebudú môcť spotrebiteľom účtovať vyššie poplatky za platbu kreditnou kartou (alebo iným platobným prostriedkom), ako sú skutočné náklady, ktoré obchodníkovi vznikajú pri poskytovaní takejto možnosti platby. Obchodníci, ktorí umožňujú spotrebiteľom kontaktovať obchodníka v súvislosti so zmluvou prostredníctvom špeciálnych telefonických liniek (hotlines), nebudú môcť účtovať vyšší poplatok, ako je základná telefónna sadzba za hovory.

8) Jasnejšie informácie o tom, kto zaplatí náklady pri vrátení tovaru
Ak obchodníci požadujú, aby náklady pri vrátení tovaru po zmene rozhodnutia hradili spotrebitelia, musia ich o tom vopred jasne informovať, v opačnom prípade musia tieto náklady uhradiť sami. Obchodníci musia zákazníkom ešte pred nákupom oznámiť aspoň odhad maximálnych nákladov na vrátenie tovaru veľkých rozmerov (napr. pohovky), ktorý bol zakúpený cez internet alebo zásielkovú službu, aby sa spotrebitelia mohli na základe jasných informácií rozhodnúť, od ktorého predajcu tovar kúpia.

9) Posilnená ochrana spotrebiteľov v súvislosti s digitálnymi produktmi
Informácie o digitálnom obsahu sa takisto musia uvádzať jasnejšie, a to vrátane informácií o zlučiteľnosti hardvéru a softvéru a o použití všetkých technických ochranných opatrení, ako je napr. obmedzenie práva spotrebiteľov vytvárať kópie daného obsahu.
Spotrebitelia budú mať právo odstúpiť od zmluvy v prípade nákupu digitálneho obsahu, ako sú napríklad hudobné záznamy alebo videozáznamy, ale len do momentu začatia samotného sťahovania.

10) Jednotné pravidlá pre podniky uľahčia obchodníkom podnikanie v celej Európe

Medzi tieto pravidlá patria:
1. Jednotný súbor základných pravidiel pre obchodné zmluvy uzatvárané na diaľku (predaj cez telefón, zásielkovú službu alebo internet) a predaj mimo obchodov (predaj mimo priestorov spoločnosti, ako napr. predaj na ulici či podomový predaj) v Európskej únii, ktorým sa zavádzajú rovnaké podmienky podnikania a znižujú transakčné náklady pre obchodníkov pôsobiacich cezhranične, najmä v prípade predaja cez internet.
2. Podnikom uľahčia prácu štandardné formuláre: ide o formulár na splnenie požiadaviek týkajúcich sa informácií o právach na odstúpenie od zmluvy.
Na malé podniky a remeselníkov, ako napr. inštalatérov, sa budú vzťahovať osobitné pravidlá. Právo na odstúpenie od zmluvy nebude uplatniteľné v prípade naliehavých opráv a údržbárskej činnosti. Členské štáty takisto môžu rozhodnúť, že obchodníci, ktorí majú pre spotrebiteľov u nich doma vykonať opravu alebo údržbársku činnosť v hodnote menej ako 200 eur, budú oslobodení od určitých požiadaviek na poskytovanie informácií.

Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu

Ľudia na Slovensku opäť vo vidine, že niečo drahé získajú zadarmo, šírili hoax a zároveň poskytovali dôležité údaje, ktoré mohli následne podvodníci zneužiť.

Vatikán si chce získať mladých – prináša aplikáciu s elektronickým ružencom (VIDEO)

Vatikán chce získať sympatie mladých veriacich vďaka technologickej inovácii, ktorá ich má prepojiť s elektronickou aplikáciou, a pomôcť im tak pri tradičných ružencových modlitbách.

Do Na telo príde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila (VIDEO)

Hostia a témy víkendových diskusii. Na verejnosť sa dostal zvukový záznam z Gorily, ktorý obsahuje nahrávky, ktoré naznačujú politickú korupciu.

Posledný videoklip Karla Gotta už má okolo 23 miliónov zhliadnutí (VIDEO)

Posledný klip Karla Gotta a jeho dcéry Charlotte Elly k piesni Srdcia nehasnú už má na YouTube okolo 23 miliónov zhliadnutí. Singel zložil frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo, ktorý ich tiež doprevádzal na akustickej gitare. Ide o prvú pieseň, ktorú Krajčo napísal pre niekoho iného než svoju kapelu. Finálnu podobu doladil s Petrom Harazinom z kapely Nebe.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).