List nespokojných redaktorov a vedenia SME nemeckému spolumajiteľovi

Vážený pán Werle,

 

 

hoci Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft zdôrazňuje, že nepredáva päťdesiatpercentný podiel vo vydavateľstve Petit Press investičnej skupine Penta, niekoľko verejných vyhlásení zástupcov Penty potvrdzuje, že v skutočnosti financujú túto transakciu, v ktorej využívajú agentúru SITA ako krytie a že táto akvizícia je súčasťou ich dlhodobej obchodnej stratégie.

Vstup Penty do vydavateľstva Petit Press považujeme za ohrozenie nezávislosti našej práce a priame poškodenie denníka SME. Ten vznikol z túžby po slobode a dodnes je hmatateľným dôkazom, že sa nedáme umlčať.

Príbeh skupiny Penta je úplne odlišný. Oni nekonajú z túžby po slobode, oni slobodu len využili a vďaka nej získavajú peniaze a moc.

Penta nie je len podnikateľskou skupinou. Od kauzy Gorila je priamou súčasťou slovenskej politiky. A je v nej symbolom korupcie a snahy zneužívať svoj vplyv. Práve kauza Gorila je dôvodom myslieť si, že skupina Penta nemôže byť dobrým spoluvlastníkom slobodných médií. Od prvého momentu bude v konflikte záujmov a nie je predstaviteľné, že by svoje médiá nechcela zneužívať vo svoj prospech. Či už v podnikateľských aktivitách, alebo pri ovplyvňovaní politických rozhodnutí.

Stačí pozorne vnímať, ako sa Penta zachovala po vypuknutí kauzy Gorila a ako reagovala na legitímny záujem médií. Pokúsili sa súdne zastaviť vydanie knihy Gorila ešte pred tým, ako ju autor vôbec napísal. Zažalovali viacero médií a internetových stránok a boli pripravení urobiť všetko pre to, aby kritické a nezávislé médiá umlčali.

Je to skúsenosť, ktorá nám nedáva ani nádej, že by v budúcnosti Penta chcela naozaj budovať a podporovať sebavedomé, kritické a slobodné médiá.

Vážený pán Werle,

Myslíme si, že s Pentou sa nedajú robiť slobodné noviny. Preto sme sa rozhodli, že v novinách, ktorých spolumajiteľom je Penta, nemôžeme pracovať a budeme musieť odísť.

Matúš Kostolný, šéfredaktor,

Tomáš Bella zástupca šéfredaktora,

Konštantín Čikovský zástupca šéfredaktora,

Lukáš Fila zástupca šéfredaktora,

Juraj Javorský, zástupca šéfredaktora

K textu tohto vyhlásenia sa pridalo 60 členov redakcie denníka SME, reportér Karol Sudor.

List redakcia zverejnila na sme.sk