Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 11.2. 2015

11.02.2015 11:39 | Tlačové správy | RVR

Na zasadnutí dňa 10. 2. 2015Rada pre vysielanie a retransmisiu.

- uložila sankciu – pokutu 12 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo odvysielaním programu Myšlienky vraha o cca 16:00 hod, ktorý označil ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 12 rokov, pričom v dňoch 9. 7. a 12. 8. 2014 obsahoval detailné a naturalistické zobrazenia násilných aktov, preto mal byť označený ako nevhodný a neprípustný pre maloletých divákov do 15 rokov, a v dňoch 17. 7. a 5. 8. 2014 obsahoval zobrazenie násilia na živých bytostiach, najmä zobrazenie krutej násilnej smrti človeka bez pocitov ľútosti, preto mal byť označený ako nevhodný a neprípustný pre maloletých divákov do 18 rokov;

- uložila sankciu – pokutu 6 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV DOMA) za porušenie § 32 ods. 4 písm. a) ZVR (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu) a § 32 ods. 4 písm. b) ZVR (povinnosť zabezpečiť, aby reklama a telenákup nepoškodzovali záujmy spotrebiteľov a nezneužívali ich dôveru) v súvislosti s tým, že dňa 18. 7. 2014 odvysielal komunikát Veštiareň, ktorý obsahoval neúplné a nepresné informácie o charaktere ponúkanej služby a jej účinkoch;

- uložila sankciu – 500 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU) za porušenie § 16 ods. 3 písm. e) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 29. 6. 2014 odvysielal program Ty schudni a ty priber! s českým dabingom, čím porušil zákon o štátnom jazyku, podľa ktorého môžu byť s českým dabingom odvysielané len programy nadabované a na území SR po prvý raz odvysielané pred 31. 12. 2007;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 25 ods. 1 ZVR, ku ktorému došlo tým, že
v mesiaci júl 2011 nevyhradil 10 percent celkového vysielania európskym dielam vytvoreným nezávislými producentmi (vrátené z NS SR);

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi City TV s.r.o. (programová služba TV BRATISLAVA) za porušenie § 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita v rámci vysielanej programovej služby), ku ktorému došlo dňa 1. 8. 2014 odvysielaním programu Beseda o piatej (téma zákazu konzumácie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách);

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť
a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov
a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním príspevku Protesty v Košiciach dňa 11. 11. 2014 v programe Televízne noviny;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s tým, že dňa 12. 12. 2014 o cca 15:06 hod odvysielal program Kurz sebaovládania, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s tým, že dňa 23. 112. 2014 o cca 20:27 hod odvysielal program Rallye smrti, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 35 ods. 3 ZVR (počet povolených prerušení programu reklamou) v súvislosti s tým, že dňa 29. 11. 2014 prerušil program Noc v múzeu 2 päťkrát a dňa 12. 12. 2014 časový úsek od cca 22:31 do 23:01 hod v rámci vysielania programu Vykúpenie z väznice Shawshank dvakrát a vo veci možného porušenia § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom) v súvislosti s tým, že dňa 29. 11. 2014 v čase 16:00 - 17:00, 17:00 - 18:00 22:00 - 23:00 a 23:00 - 00:00 hod mohlo dôjsť k odvysielaniu reklamných šotov v časovom rozsahu vyššom ako 12 minút;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 33 ods. 4 písm. a) a b) ZVR (povinnosti pri vysielaní reklamy na lieky), ku ktorému došlo v dňoch 29. 11. a 12. 12. 2014 odvysielaním reklamných šotov na lieky Mucosolvan a Mugotussol;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) vo veci možného porušenia § 32 ods. 4 ZVR (čestnosť a slušnosť reklamy
a telenákupu) v súvislosti s vysielaním komunikátu Sexy výhra dňa 29. 11. 2014;

- uznala za neopodstatnené 17 sťažností resp. ich častí; okrem iných aj
• sťažnosť na výroky Martina Šútovca odvysielané v relácii Večera s Havranom dňa
18. 11. 2014 (programová služba Dvojka, vysielateľ RTVS),
• sťažnosť na odvysielanie spravodajského príspevku V autobuse napadol ženu v programe Veľké noviny dňa 21. 11. 2014 v českom jazyku (programová služba JOJ, vysielateľ
MAC TV, s.r.o.),
• sťažnosť na vysielanie sponzorského odkazu Clavin Platinum v dňoch 19., 21. a 24. 11. 2014 (programová služba TV MARKÍZA, vysielateľ MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s.r.o.),
• sťažnosť na odvysielanie komentára o konflikte na Ukrajine v programe Dobrý deň, Slovensko dňa 18. 11. 2014 (programová služba Rádio Slovensko, vysielateľ RTVS)
• a sťažnosť na rozhovor o situácii na Ukrajine v programe Popoludnie na Slovensku dňa
10. 11. 2014 (programová služba Rádio Slovensko, vysielateľ RTVS).

1. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

2. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

3. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

4. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

5. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

6. Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

Už v septembri príde na Comics salón do Bratislavy Natalia Tena, jedna z herečiek filmovej série o Harrym Potterovi, kde stvárnila postavu Nymphadory Tonks allias Tonksovej.

Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

7. Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

V ďalšej časti komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou, ktorá bola údajne zachytené z aplikácie Threema v jeho telefóne, sa spomína aj televízna redaktorka.

Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

8. Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

Už túto sobotu a nedeľu 24. a 25. augusta 2019 vám televízia Arena Sport prinesie priame prenosy zo svetového turnaja v stolnom tenise 2019 ITTF World Tour, Czech Open.

9. Babiš sa odvolal proti novému rozhodnutiu v kauze stretu záujmov ohľadom ovládania médií

Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů.

10. Arena Sport prinesie juniorské majstrovstvá sveta klubov v hokeji/Sirius Junior Club World Cup 2019

Televízia Arena Sport Vám už onedlho prinesie na obrazovky skutočnú lahôdku v podobe priamych prenosov z hokejového turnaja Sirius Junior Club World Cup 2019.