Vyhlásenie k výročiu invázie do Československa 21. augusta 1968

Slovenská republika si dnes pripomína 47. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, ktorá znamenala začiatok viac ako dvadsať ročnej sovietskej okupácie našej krajiny. Tieto udalosti predstavujú temnú kapitolu v histórii tradične dobrých slovensko-ruských vzťahov. Slovenská republika oceňuje, že najvyšší politickí predstavitelia Ruskej federácie sa v minulosti oficiálne dištancovali a ospravedlnili za inváziu z augusta 1968 a následnú okupáciu. Predpokladom konštruktívneho rozvoja dvojstranných vzťahov je vysporiadanie sa s minulosťou podložené historickými faktami.

Žiaľ, stále existujú prípady, kedy dochádza k pokusom o prepisovanie dejín a falšovanie historickej pravdy o invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Ruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť (VGTRK) v máji 2015 odvysielala dokument "Varšavská zmluva - odtajnené stránky", ktorého autorský komentár obsahoval nepravdy a staré ideologické klišé. Na tento problém upozornil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák svojho ruského rezortného partnera ministra Sergeja Lavrova počas ich rokovaní 1. júna 2015 v Moskve. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ruskej federácii sa zároveň obrátilo listom na vedenie VGTRK s oficiálnym protestom a žiadosťou o vysvetlenie, na ktorý však nedostalo žiadnu odpoveď. Vedenie VGTRK odignorovalo aj ďalší list, ktorý ponúkal aj sprostredkovanie oficiálneho slovenského pohľadu na udalosti augusta 1968.

Odvysielanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich konštrukcií ako aj nezáujem VGTRK o komunikáciu je o to zarážajúcejší, že Slovenská republika dôrazne a jednoznačne odmieta všetky pokusy o účelové prepisovanie histórie v prípade oslobodenia Európy od nacizmu a spochybňovania podielu Červenej armády na jeho porážke. Víťazstvo zostane víťazstvom a okupácia zostane okupáciou. Preto trváme na rešpektovaní historickej pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre Československo a jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu.