Vyhlásenie k výročiu invázie do Československa 21. augusta 1968

21.08.2015 18:52 | Tlačové správy | MZV SR

Slovenská republika si dnes pripomína 47. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, ktorá znamenala začiatok viac ako dvadsať ročnej sovietskej okupácie našej krajiny. Tieto udalosti predstavujú temnú kapitolu v histórii tradične dobrých slovensko-ruských vzťahov. Slovenská republika oceňuje, že najvyšší politickí predstavitelia Ruskej federácie sa v minulosti oficiálne dištancovali a ospravedlnili za inváziu z augusta 1968 a následnú okupáciu. Predpokladom konštruktívneho rozvoja dvojstranných vzťahov je vysporiadanie sa s minulosťou podložené historickými faktami.

Žiaľ, stále existujú prípady, kedy dochádza k pokusom o prepisovanie dejín a falšovanie historickej pravdy o invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Ruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť (VGTRK) v máji 2015 odvysielala dokument "Varšavská zmluva - odtajnené stránky", ktorého autorský komentár obsahoval nepravdy a staré ideologické klišé. Na tento problém upozornil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák svojho ruského rezortného partnera ministra Sergeja Lavrova počas ich rokovaní 1. júna 2015 v Moskve. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ruskej federácii sa zároveň obrátilo listom na vedenie VGTRK s oficiálnym protestom a žiadosťou o vysvetlenie, na ktorý však nedostalo žiadnu odpoveď. Vedenie VGTRK odignorovalo aj ďalší list, ktorý ponúkal aj sprostredkovanie oficiálneho slovenského pohľadu na udalosti augusta 1968.

Odvysielanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich konštrukcií ako aj nezáujem VGTRK o komunikáciu je o to zarážajúcejší, že Slovenská republika dôrazne a jednoznačne odmieta všetky pokusy o účelové prepisovanie histórie v prípade oslobodenia Európy od nacizmu a spochybňovania podielu Červenej armády na jeho porážke. Víťazstvo zostane víťazstvom a okupácia zostane okupáciou. Preto trváme na rešpektovaní historickej pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre Československo a jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu.

1. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

2. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

3. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

4. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

5. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

6. Do Bratislavy zavíta herečka z Harryho Pottera a Game of Thrones (FOTO)

Už v septembri príde na Comics salón do Bratislavy Natalia Tena, jedna z herečiek filmovej série o Harrym Potterovi, kde stvárnila postavu Nymphadory Tonks allias Tonksovej.

Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

7. Redaktorku JOJ prekvapilo, že sa spomína v Kočnerovej Threeme

V ďalšej časti komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou, ktorá bola údajne zachytené z aplikácie Threema v jeho telefóne, sa spomína aj televízna redaktorka.

Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

8. Najkvalitnejší stolný tenis nájdete na Arena Sport

Už túto sobotu a nedeľu 24. a 25. augusta 2019 vám televízia Arena Sport prinesie priame prenosy zo svetového turnaja v stolnom tenise 2019 ITTF World Tour, Czech Open.

9. Babiš sa odvolal proti novému rozhodnutiu v kauze stretu záujmov ohľadom ovládania médií

Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů.

10. Arena Sport prinesie juniorské majstrovstvá sveta klubov v hokeji/Sirius Junior Club World Cup 2019

Televízia Arena Sport Vám už onedlho prinesie na obrazovky skutočnú lahôdku v podobe priamych prenosov z hokejového turnaja Sirius Junior Club World Cup 2019.