Stanovisko Slovenskej pošty k distribúcii tlačoviny „KALI špeciál“

Tlačovina „KALI špeciál" na základe stanoviska Ministerstva kultúry SR nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač. Z tohto dôvodu ju Slovenská pošta nemôže distribuovať do slovenských domácností ako periodickú tlač.

Dňa 31.8.2016 obdržala Slovenská pošta odpoveď z Ministerstva kultúry SR, v ktorej ministerstvo uviedlo, že tlačovina s názvom „KALI špeciál", ktorej distribúciu požadovala politická strana OĽANO – NOVA prostredníctvom siete Slovenskej pošty, bola registrovaná ako periodická tlač, avšak toto konkrétne vydanie nespĺňa všetky zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač v zmysle zákona č. 167/2008 Z.z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve (Tlačový zákon).

Keďže predmetná tlačovina nespĺňa v zmysle Tlačového zákona podmienky periodickej tlače, považuje Slovenská pošta v danom prípade túto tlačovinu za leták. Podľa vyjadrenia právnikov Slovenskej pošty, ako aj externej právnej kancelárie, môže obsah letáku „Kali špeciál" zasahovať do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby/osôb, čo môže založiť zodpovednostný vzťah Slovenskej pošty ako šíriteľa letáku (reklamy) v zmysle príslušných ustanovení zák. č. 147/2001 Z..z. o reklame a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ak by sa neskôr preukázalo, že obsah letáku skutočne zasiahol do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby.

Naviac, Slovenskej pošte bolo v stredu 31.08.2016 doručené aj písomné oznámenie výhradného nositeľa autorských práv k fotografii tváre Róberta Kaliňáka, ktorá je uvedená na tlačovine „KALI špeciál". V tomto oznámení Slovenskú poštu tento nositeľ autorských práv upozornil, že disponuje výhradným právom na použitie tejto fotografie a na jej použitie na predmetnej tlačovine nebol daný jeho súhlas. Preto aj z tohto dôvodu nemôže Slovenská pošta distribuovať túto tlačovinu, nakoľko podľa vyjadrenia právneho oddelenia Slovenskej pošty by sa pošta ako distribútor tlačoviny dopustila porušenia Autorského zákona a zároveň aj Trestného zákona.

Na základe tohto právneho odporúčania sa Slovenská pošta rozhodla, že nebude vstupovať do rizika prípadného súdneho sporu o ochranu osobnosti, alebo o ochranu pred neoprávneným zásahom do autorského práva a nevystaví sama seba alebo iné fyzické osoby riziku trestného konania, a preto odmieta tlačovinu „Kali špeciál" distribuovať ako leták alebo periodickú tlač prostredníctvom svojej poštovej siete.

Poskytovanie služby letáky alebo periodická tlač je v zmysle platnej legislatívy nepoštová, neregulovaná a plne liberalizovaná služba, ktorú môže poskytovať každý podnikateľ aj bez toho aby bol registrovaným poštovým podnikom. Slovenská pošta, je obchodnou spoločnosťou v zmysle Obchodného zákonníka a ako každá obchodná spoločnosť, aj Slovenská pošta musí k svojmu podnikaniu pristupovať s odbornou starostlivosťou, chrániť svoje záujmy a predchádzať prípadným škodám alebo súdnym sporom. Vzhľadom na skutočnosť, že sa v danom prípade jedná o nepoštovú a neregulovanú službu, ktorú na plne liberalizovanom trhu v Slovenskej republike poskytuje niekoľko subjektov, neexistuje na strane Slovenskej pošty žiadna zákonná povinnosť na uzatvorenie zmluvy s akýmkoľvek žiadateľom o distribúciu takýchto tlačovín a je len vecou obchodno-strategického rozhodnutia Slovenskej pošty, do akého zmluvného vzťahu a s kým vstúpi. Slovenská pošta poskytuje túto službu vždy na základe uzatvorenej písomnej zmluvy, v ktorej musia byť dohodnuté podrobné podmienky poskytovania tejto služby. Politická strana OĽANO – NOVA nemá v súčasnosti na distribúciu tohto vydania tlačoviny s názvom „KALI špeciál" uzatvorenú žiadnu zmluvu so Slovenskou poštou a z dôvodu vyššie spomenutých rizík, ktoré by Slovenskej pošte hrozili z titulu distribúcie tejto tlačoviny, ani nebude s podávateľom podpísaný zmluvný vzťah o distribúcii tejto tlačoviny.

Slovenská pošta vyjadruje úprimnú ľútosť, ale aj znepokojenie, že je účelovo vťahovaná do politického zápasu, v rámci ktorého sú prezentované verejnosti nepresné informácie, ktoré majú za cieľ diskreditáciu Slovenskej pošty, snáď len preto, že ide o štátom vlastnenú spoločnosť.

Za ostatné roky Slovenská pošta, a. s. získala významnú dôveru podnikateľského sektora a tiež sa významne zvýšila spokojnosť našich zákazníkov s poskytovanými inovatívnymi službami, za ktoré získala aj významné slovenské a medzinárodné ocenenia, okrem iného aj hlavnú cenu SOPK za etiku v podnikaní.

Veríme, že aj týmto krokom objasníme a obhájime svoj štandardný, apolitický a profesionálny postup.