Rada rozhodne, či TA3 vynechaním Fica v kritike populistov, porušila zákon

Rada rozhodne, či TA3 vynechaním Fica v kritike populistov, porušila zákon Reprofoto TA3

Začiatkom septembra TA3 odvysielala príspevok s názvom Obul sa do populistov, v ktorom informovala, že vysoký komisár OSN pre ľudské práva kritizoval viacerých popredných svetových politikov, ktorých označil za populistov, demagógov a šíriteľov strachu.

 

 

Ich metódy v komunikácii s verejnosťou prirovnal k metódam organizácie Islamský štát. TA3 v príspevku vynechala, že medzi kritizovanými politikmi spomenul vysoký komisár aj slovenského premiéra Robert Fico.

Jeho meno v oficiálnom preklade zaznelo, avšak v preklade televízie TA3 bolo vynechané. TA3 po kritike po niekoľkých hodinách nakoniec príspevok upravila a doplnila aj Fica.

Podrobnosti: TA3 nenápadne vynechala zo zoznamu populistov Roberta Fica

Rada pre vysielanie a retransmisiu začala tento týždeň voči TA3 správne konanie, kde bude posudzovať, či TA3 neporušila ustanovenie zákona o objektívnosti a nestrannosti.

Právnici kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu príspevok televízie analyzovali a pripravili pre členov rady svoje stanovisko, ktoré má Omédiách.com k dispozícii. Odborníci kancelárie sú presvedčení, že v príspevku mohlo dôjsť k porušeniu zákona:

"Zistili sme, že v pôvodnom anglickom znení vysoký komisár OSN uviedol medzi menovanými populistickými politikmi aj meno R. Fica („Mr. Fico"). Zistili sme tiež, že v príspevku bola odvysielaná práve tá časť z prejavu Z. R. Al Husseina, v rámci ktorej v pôvodnom znení menoval populistických politikov vrátane R. Fica. Meno R. Fica však tvorcovia príspevku v rámci prekladu, a ani nikde inde v rámci príspevku neuviedli.

Na základe uvedeného si myslíme, že odvysielaním príspevku o prejave vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zajda Raada Al Husseina kritizujúceho niektorých svetových politikov, v ktorom vysielateľ neuviedol aj meno slovenského premiéra Roberta Fica, hoci v pôvodnom znení tohto prejavu meno Roberta Fica odznelo (a prejav vyznieval vo Ficov neprospech), mohlo dôjsť k nedodržaniu kritérií presnosti, relevancie a rôznorodosti a tým k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti príspevku," píše Kancelária rady.

O tom, či TA3 porušila zákon alebo nie, rozhodnú členovia rady hlasovaním na jednom z najbližších rokovaní.