Piussi, Šulík, Kerekes a ďalší napísali otvorený list Kiskovi, Ficovi a poslancom

Piussi, Šulík, Kerekes a ďalší napísali otvorený list Kiskovi, Ficovi a poslancom Foto: Omédiách.com

Vážený pán prezident, vážený pán predseda parlamentu, vážený pán minister, vážené poslankyne a poslanci NR SR,

 

 

s veľkým znepokojením sledujeme, ako sa pričinením politikov zužuje priestor spoločenskej kritiky, alternatívnych názorových prúdov, informovania verejnosti, verejnej diskusie. Ako sa namiesto zákonného postupu smerujúceho k odhaľovaniu pokriveností a zločinov obviňujú novinári, ktorí majú na pokrivenosti a zločiny upozorňovať. S obavami vnímame opätovnú snahu politikov uzurpovať si právo vlastniť verejnoprávne médiá, používať ich ako nástroj k upevneniu svojej moci a neohrozeného postavenia. Používať tému fnancovania či riadenia RTVS na vzájomné politické vydieranie je len dôsledkom toho, že politici strácajú pocit zodpovednosti za veci verejné, za svoje slová a činy.

Túto skutočnosť považujeme za veľmi nebezpečnú pre ďalší osud slobody slova a demokracie v tejto krajine práve s ohľadom na nedávne odstrašujúce príklady v Poľsku a v Maďarsku. Nie je tak dávno doba, keď verejnoprávne médiá aj u nás slúžili politickým stranám, stali sa ich hlásnou trúbou. Dnešnú situáciu nemôžeme a nechceme podceňovať. Aj preto, že vysielanie RTVS v poslednom období zaznamenalo kvalitatívne vzostupnú tendenciu.

Obraciame sa na Vás ako na predstaviteľov ústavnej, zákonodarnej a výkonnej moci, aby ste z pozície svojho postavenia neboli ľahostajní, aby ste nedopustili rozptýlenie úsilia, občianskeho i zákonného pri vyšetrovaní ustavične ututlávaných káuz, ktoré traumatizujú spoločnosť, znižujú dôveru občanov v právny štát a v rovnosť pred zákonom, ako aj ich ochotu aktívne sa zúčastňovať na verejnom živote, a, naopak, vytvárajú priestor pre extrémistov, ku ktorým sa napokon čoraz viac frustrovaní občania obracajú. Nedovoľte, aby do verejnoprávnych médií, ktoré majú poskytovať službu všetkým občanom, vstúpili účelové politické vplyvy, ohrozujúce ich nezávislosť a našu slobodu.

Apelujeme na vás, aby ste v spoločnom záujme prijali také legislatívne opatrenia, ktoré vytvoria efektívnu brzdu proti ovládnutiu médií verejnej služby politickou mocou. Takéto opatrenia možno podľa nás docieliť zmenou zákona o RTVS. O prevádzkovaní a fungovaní verejnoprávnych médií by nemali rozhodovať politici, ale občania a profesionáli. Tí by mali byť zastúpení pri voľbe orgánov RTVS a pri tvorbe programovej skladby verejnoprávnych médií. Obdobným spôsobom funguje a pracuje v našom prostredí napríklad Audiovizuálny fond.

Mali by ste ísť príkladom v tom, že budete nezávislosť médií považovať za nedotknuteľnú. Je to jeden zo zásadných znakov kultivovanej demokratickej spoločnosti. A jeden z mála kontrolných mechanizmov všetkých pilierov moci.

Nebudete ich súčasťou večne. Politický a spoločenský vplyv je premenlivý. V prípade zanedbávania tohto vážneho problému sa môže stať, že sa obráti proti vám alebo vašim nástupcom, proti tejto krajine a jej budúcnosti.

Podporte výzvu slovenských dokumentaristov TU.

V Bratislave 7.11. 2016

Robert Kirchhoff, režisér
Marek Šulík, režisér
Peter Kerekes, režisér
Zuzana Piussi, režisérka
Marko Škop, režisér
Miro Remo, režisér
Mario Homolka, režisér
Marek Kuboš, režisér
Viera Čakányová, režisérka
Marek Leščák, scenárista
Jaroslav Vojtek, režisér
Jana Bučka, režisérka
Juraj Lehotský, režisér
Iveta Grofová, režisérka
Martin Kollár, kameraman
Ján Meliš, kameraman