RTVS začína vysielať úspešný taliansky "House of Cards"

RTVS začína vysielať úspešný taliansky "House of Cards"

RTVS získala taliansku novinku seriál 1992, ktorý zaraďujú medzi najlepšie počiny súčasnej talianskej televíznej tvorby.

 

 

Často ho prirovnávajú k House of Cards. No na rozdiel od americkej politickej drámy, seriál 1992 vychádza zo skutočných udalostí.
Seriál talianskeho vysielateľa Sky sa podrobne venuje jednému z najväčších politických škandálov, ktoré otriasli Talianskom v 90. rokoch minulého storočia.
Okrem fiktívnych postáv sa v ňom objavujú aj skutočné postavy, medzi nimi je napríklad Silvio Berlusconi, viacerí obvinení politici či skutoční vyšetrujúci právnici.
Prvú časť seriálu vysiela Dvojka v sobotu 12. novembra o 22:05.

O čom je 1992?

Štátny prokurátor Antonio di Pietro spustil vo februári 1992 operáciu „Čisté ruky", ktorej cieľom bolo ukončiť premyslene prepracovaný systém korupcie, zneužívania moci a ilegálneho financovania politických strán. Aféra sa dotýkala politikov a podnikateľov v celom Taliansku. Vedených bolo viac ako 3000 súdnych procesov, v ktorých bolo odsúdených vyše tisíc ľudí. Výsledkom bol rozpad vtedajšieho politického systému v krajine.

Osudy šiestich fiktívnych hrdinov prinášajú originálny pohľad na túto mimoriadne rušnú dobu v Taliansku. Najväčšou rybou, ktorá je zatknutá je milánsky podnikateľ Michele Mainaghi, majiteľ farmaceutickej firmy, ktorá predávala nakazenú krv a infikovala ľudí vírusom HIV. Takto sa nakazí aj policajt Luca Pastore, ktorý je okrem iného aj členom vyšetrovania vedeného prokurátorom Antoniom di Pietrom a chce sa za to pomstiť. Ďalšou z postáv je veterán z vojny v Golfskom zálive, Pietro, ktorý aj napriek tomu, že nedisponuje vysokým intelektom, je zvolený do parlamentu ako zástupca krajnej pravicovej Severnej Ligy. V príbehu vystupuje aj modelka, ktorá sa cez postele doslova prepracuje k vysnívanej práci v televízii a úlisný marketingový manažér Leonardo Notte, ktorý pracuje v Berlusconiho reklamnej spoločnosti Publitalia a je prvým, ktorý si všimne Berlusconiho politický potenciál.

Okrem fiktívnych hrdinov sa v seriáli vyskytujú aj skutočné postavy, ako napríklad vyšetrujúci právnici: Antonio di Pietro , Piercamillo Davigo, Gherardo Colombo, obvinení politici: Umberto Bossi, Bettino Craxi, Mario Chiesa a mnohí iní. V pozadí sa objaví aj Silvio Berlusconi, ktorý vtedy ešte nebol známy ako politik, no už začal vystupovať na verejnosti.