Odvysielajú tisíci diel kultového seriálu Miesto činu

Odvysielajú tisíci diel kultového seriálu Miesto činu Foto: Das Erste

Podľa fanúšikov krimi série sa v tisícke dielov objavilo asi 2280 mŕtvol, teda zhruba 2,3 na jeden diel. Rekord drží epizóda z roku 2014, kde sa na obrazovke vystriedalo 51 mŕtvych.

Nemecká televízna stanica Das Erste odvysiela v nedeľu tisíci diel kultovej krimi série Miesto činu (Tatort). Seriál sa za viac ako 45 rokov existencie stal jedným z najsledovanejších diel nemeckej televíznej tvorby. K obrazovkám pravidelne láka milióny divákov nielen v Nemecku, ale aj v mnohých ďalších krajinách.

Nedeľné diel ponesie názov Taxík do Lipska. Rovnako sa volal aj úplne prvý diel série, ktorý odvysielala televízia 29. novembra 1970.

Na Miesto činu sa v Nemecku pravidelne pozerá okolo desať miliónov divákov. Vlani v novembri ich jeden diel videlo rekordných 13,69 milióna. Päťdesiat miliónov Nemcov sa pozrie aspoň na jednu epizódu ročne.

Svojich priaznivcov má Miesto činu aj v Rakúsku a Švajčiarsku, verejnoprávne televízie týchto krajín sa podieľajú na natáčaní.

Od 70. rokov vzniklo už 13 sérií a kriminalisti v nich zločiny riešia v 18 rôznych nemeckých mestách, ale aj vo Viedni ale aj v Prahe.
Zo všetkých vyšetrovateľov Miesta činu je asi najznámejší duisburský komisár Horst Schimanski, ktorého v 80. rokoch stvárnil pred časom zosnulý herec Götz George.

Pestrosť techniky vyšetrovateľských tímov aj lokalít natáčania je podľa tvorcu pôvodnej série Gunthera Witteho tajomstvom úspechu Miesta činu. Ďalším dôvodom by mohol byť podľa neho aj fakt, že jednotlivé diely odrážajú aj súčasné spoločenské dianie. Mnoho nemeckých médií sa po odvysielaní seriálu venuje porovnávanie príbehu s realitou. Posledný diel sa napríklad zaoberal osudom mladého dievčaťa, ktoré sa chystalo konvertovať na islam. Téme sa následne venovala aj jedna z hlavných diskusných relácií televíznej stanice Das Erste s moderátorkou Anne Willovou.

Podľa fanúšikov krimi série sa v tisícke dielov objavilo asi 2280 mŕtvol, teda zhruba 2,3 na jeden diel. Rekord drží epizóda z roku 2014, kde sa na obrazovke vystriedalo 51 mŕtvych.