Udeľovanie latinskoamerických Grammy sprevádzal trápny okamih

Udeľovanie latinskoamerických Grammy sprevádzal trápny okamih Foto: FB A. Cebbalos

Svoju prvú latinskoamerickú cenu Grammy, a rovno v troch kategóriách, získal vo štvrtok slávny mexický spevák Juan Gabriel.

Hanbu si na slávnostnom odovzdávaní v americkom Las Vegas vyslúžil mladý španielsky spevák, ktorý vyhlasoval cenu pre Gabriela za najlepší album roka. Nevedel totiž, že tento mexický hudobník, jeden z najslávnejších v Latinskej Amerike, tento rok v auguste zomrel.

"Nie je tu... ale akadémia sa postará, aby sa cena k nemu dostala," vyhlásil na pódiu spevák za potlesku svojej popovej kapely a hrobového ticha publika. Na sociálnych sieťach si potom Andrés Ceballos zo skupiny Dvicio vyslúžil odsudzujúce komentáre.

Juan Gabriel, ktorý bol ikonou súčasnej mexickej hudby a do smrti vo svojich 66 rokoch zložil viac ako 1500 piesní, bol ocenený za album roka nazvaný Los Duo 2. Jeden z najpredávanejších latinskoamerických hudobníkov dostal posmrtne cenu tiež za najlepší popový tradičný album a za najlepšiu dosku salsy, na ktorej naspievala jeho songy portorická speváčka India.

O ďalšie pozdvihnutie na slávnostnom večere sa postarala americká speváčka a herečka Jennifer Lopez, ktorá tam spoločne zaspievala so svojím bývalým manželom Markom Anthonym. Keď sa objavila na pódiu ako jeho "zvláštny hosť", celá sála vstala a začala si ich bozk natáčať na mobilné telefóny. Kráľ salsy Anthony dostal Grammy za osobnosť roka.

Dve latinskoamerické Grammy si odniesli kolumbijská speváčka Shakira a kolumbijský spevák Carlos Vives za spoločnú pieseň La Bicicleta, ktorá sa stala najlepšou nahrávkou a najlepšou piesňou roka.

Latinskoamerické Grammy sú mladšou sestrou populárnych cien Grammy, udeľujú sa od roku 2000.