Televízie striehnu na výsledky konkláve

Televízie striehnu na výsledky konkláve Magnificat.sk

Vo Vatikáne sa v pondelok začalo konkláve - voľba nového pápeža, ktorá do Ríma prilákala nielen tisícky pútnikov, ale aj desiatky televíznych štábov. Na konkláve sa chystajú aj naše médiá, mnohé budú prinášať informácie online na svojich weboch.

 

 

Naživo z Vatikánu bude počas konkláve vysielať TA3 aj TV Lux. „Vysielanie TA3 k prvej voľbe nového pápeža sa začína dnes popoludní o 16.40," povedala pre Omédiách.com šéfredaktorka televízie TA3 Martina Kyselová.

TA3 pripravila špeciálne tematické štúdio. Naživo budú konkláve v TA3 komentovať katolícky kňaz Marián Gavenda a odborník na cirkevné právo Igor Augustinič. „Výsledok prvého kola konkláve, čiže biely dym v prípade zvolenia nového pápeža, alebo čierny dym v prípade nezvolenia, budú môcť diváci sledovať dnes naživo na TA3 po 18.30," povedala Kyselová.

Kardináli môžu zvoliť pápeža už dnes večer po 19. hodine. Ak sa nad Sixtínskou kaplnkou neobjaví biely dym, hlasovanie sa bude opakovať štyrikrát denne. Od stredy dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní, kým nezvolia pápeža. Prestávka je naplánovaná na piatok.

Televízia TA3 bude v priamom prenose vysielať aj prípadné ďalšie voľby pápeža. Tie zajtrajšie sú plánované. Majú byť predpoludním po 11.30 a popoludní v rovnakom čase ako dnes, čiže po 18.30. „Takto budeme pokračovať až do zvolenia pápeža," povedala Kyselová.

Televízia TA3 vytvorila na svojom webe aj špeciálnu podstránku k voľbe nového pápeža.

"O konkláve budeme informovať v spravodajských reláciách RTVS, vrátane živých vstupov z Vatikanu. Pripravujeme aj mimoriadne spravodajské vstupy v závislosti od aktuálneho vývoja  situácie," povedal hovorca RTVS. Na Rádiu Slovensko budú mimoriadne vstupy priamo z Vatikánu vždy, keď z komína na Sixtínskej kaplnke vyjde dym – aj pri neúspešnej voľbe.

"V prípade úspešnej voľby chceme do vysielania zaradiť aj priamy prenos zo slávnostného oznámenia výsledku voľby „Habemus papam"," povedal Richard Šümeghy.

"Máme vo Vatikáne štáb, ktorý pripravuje spravodajské šoty a aj live vstupy do našich spravodajských formátov. Okrem toho je pripravený sa operatívne zapojiť do prípravy špeciálneho vysielania," povedal pre Omédiách.com šéfredaktor spravodajstva JOJ Roland Kubina.

Markíza chystá minimálne dva živé vstupy počas dňa a živé vstupy aj v Televíznych novinách. Na webe vysiela naživo dianie z Námestia sv. Petra.

TV Lux o 16.30 prinesie priamy prenos zo slávnostného vstupu kardinálov do Sixtínskej kaplnky. Okolo 18.00 bude TV Lux očakávať výsledok prvého kola hlasovania kardinálov v Štúdiu špeciál. "V ďalších dňoch sa vám prihlásime so Štúdiom špeciálvždy o 11.30 a podvečer o 18.00 hod. Spoločne s našou televíziou a miliónmi veriacich na celom svete tak môžete sledovať výsledok konkláve - až kým nevyjde z komína nad Sixtínskou kaplnkou biely dym," oznámila televízia.