Polanski sa kvôli feministkám vzdal vedenia filmovej poroty Césare

Polanski sa kvôli feministkám vzdal vedenia filmovej poroty Césare Reprofoto youtube Man. Intellect

Svetovo uznávaný filmový režisér Roman Polanski sa rozhodol nepredsedať slávnostnému odovzdávaniu "francúzskych Oskarov", teda filmových cien César.

Oznámil to dnes režisérov advokát. Poľsko-francúzsky filmár sa pocty zriekol kvôli polemike, ktorú považuje za nespravodlivú a ktorú proti jeho nominácii rozpútali feministické organizácie. Tie zbierajú podpisy pod petíciu za Polanského odvolanie kvôli niekdajšiemu obvineniu zo znásilnenia trinásťročného dievčaťa.

Polanski, ktorý žije striedavo vo Francúzsku a v Poľsku, mal v roku 1977 v Kalifornii styk s neplnoletým dievčaťom, ktorý je v USA považovaný za znásilnenie. Režisér vtedy uzavrel s prokuratúrou dohodu, na základe ktorej si mal odsedieť 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načo utiekol do Európy v obave, že súd prípad znovu otvorí a dospeje k prísnejšiemu verdiktu.

Americká justícia Polanského naďalej stíha, žiadosti o vydanie však súdy vo Švajčiarsku a Poľsku zamietli.

Pod petíciou feministiek, ktorá Polanského poverenie označovala za urážku obetí znásilnenia a sexuálneho napadnutia a nabádala k bojkotu ceremónie, sa zatiaľ podľa agentúry AFP vyzbieralo viac ako 60.000 podpisov. Ministerka pre práva žien Laurence Rossignolová označila výber Polanského do úlohy predsedu na slávnosti, ktorá sa uskutoční 24. februára, za "udivujúce a šokujúce".

Táto polemika "hlboko zarmútila Romana Polanského a zasiahla jeho rodinu", oznámil vo vyhlásení Polanského advokát.

Osemdesiattriročný Polanski okrem iného získal v roku 2003 cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, Oscara za réžiu drámy o holokauste Pianista. Okrem toho bol na túto cenu v minulosti nominovaný za detektívny film Čínska štvrť, dráma Tess alebo horor Rosemary má dieťatko.

Poľský súd zdôvodnil svoje rozhodnutie nevydať Polanského do USA aj množstvom prechmatov v prípade: Polanskému bolo v USA po desiatky rokov upierané právo na obhajobu, sudca "neeticky" diskutoval o prípade len s jednou stranou sporu, sudcovia boli neoficiálne "inštruovaní", došlo k úmyselnému zničenie niektorých dokumentov a strate ďalších a sudcovia prehnane reagovali na kritiku v médiách.

Žiadosť niekdajšej Polanského sexuálnej obete, aby ďalšie stíhanie režiséra bolo ukončené, kalifornský súd odmietol, rovnako ako žiadosť Polanského obhajcu o súdny proces v neprítomnosti obžalovaného.