ČT má špeciálne vysielanie k výročiu holokaustu, RTVS neavizuje nič

ČT má špeciálne vysielanie k výročiu holokaustu, RTVS neavizuje nič Foto: FB Israel projekt

Po celom svete sú dnes pietne spomienky k Medzinárodnému deň pamiatky obetí holokaustu.

 

 

Česká televízia na ČT24 vysiela počas celého dňa dokumenty, diskusie, priame prenosy z pietnych akcií venovaných dnešnému Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu a predchádzania zločinom proti ľudskosti. Český Senát mal v súvislosti so spomienkou mimoriadne zasadnutie.

K tomuto výročiu pripravila ČT sériu siedmich tematických relácií.  K výročiu obetí holokaustu RTVS na svojich stránkach neavizuje žiaden špeciálny program. RTVS vysiela dnes na Jednotke Milujem Slovensko s Martinom Nikodýmom, Adelou Banášovou a Danom Danglom. Na Dvojke pôjde večer prenos z ME v krasokorčuľovaní. RTVS dnes divákom oznámila zmenu vysielania - do vysielania o 22:10 zaradila talkshow Adely Banášovej s youtuberom.

Niečo, čo súvisí s výročím, sa nám podarilo nájsť v programe RTVS v minulých dňoch: V stredu odvysielala RTVS na Jednotke film Schindlerov zoznam  a v nedeľu Rádio Slovensko prinieslo príbeh o rodine Steinerovcov, ktorá takmer celá zahynula v nacistických koncentračných táboroch.

ČT s vysielaním začala v utorok 24. januára na programe ČT2 film Deti Antonína Kalinu o málo známom hrdinovi, ktorý v pekle buchenwaldského koncentračného tábora dokázal zachrániť viac ako tisíc židovských detí. Naň nadviazal v stredu dokumentárny film Můj fotr a jeho nejoblíbenější koncentráky - o ceste, ktorú musel podstúpiť spisovateľ Arnošt Lustig ako jedna z obetí nacistického protižidovského programu.

Dnes v piatok podvečer ČT  prinesie príbeh jedného z väzňov koncentračného tábora Osvienčim - Brezinka Oldřich Stránský, väzeň číslo 168830, potom premiéru francúzskeho dokumentu Po holokauste, animovaný film inšpirovaný kresbami Helgy Weissovej-Hoškovej z Terezína Helga L-520 a portrét muža, ktorý bol zodpovedný za mučenie a deportáciu tisícov košických Židov do vyhladzovacích táborov Nočné vlaky do Košíc.

Sériu tematických relácií uzavrie na programe ČT1 v nedeľu 29. januára známy film Karla Kachyňu Zlatí úhoři.