Našiel sa unikátny záznam Zlatého slávika 1966, ktorý mal režim zničiť

Našiel sa unikátny záznam Zlatého slávika 1966, ktorý mal režim zničiť Foto: ČT

Víťaz získal pozvanie do Francúzska aj na zjazd ČSM.

 

 

Marta Kubišová a Karel Gott sa stávajú Zlatými slávikmi. Získavajú pozvanie do Francúzska aj na piaty zjazd ČSM. Najpopulárnejšia pieseň roka je podľa časopisu Mladý svět skladba C'est la vie. Polstoročia stratené zábery z historicky prvého priameho prenosu vyhlasovania Zlatých slávikov, ktoré bývalý režim prikázal zmazať, objavil technik Českej televízie. ČT ich odvysiela 18. februára na ČT art, presne päťdesiat rokov po ich prvom a doposiaľ jedinom uvedení.

Odovzdávanie Zlatých slávikov za rok 1966 moderuje Darek Vostřel a účinkujú v ňom napríklad Karel Gott, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Eva Pilarová alebo Václav Neckář.

Zábery z prvého priameho prenosu vyhlasovania týchto cien sa dochovali na ukrytých dvojpalcových páskach, ktoré vtedajší zamestnanci Československej televízie uchránili pred zmazaním. To im hrozilo nielen kvôli stále sa sprísňujúcemu režimu, ale aj hodnote materiálu, na ktorý sa natáčalo a ktorého cena zodpovedala vtedajšej škodovke.

"V sedemdesiatych rokoch sa točilo na takzvané dvojpalcový pásy, ktoré boli veľmi drahé, a preto sa väčšinou premazávali, aby bolo miesto pre nové záznamy. V deväťdesiatych rokoch, keď táto technológia končila, sa potom dvojpalce prepisovali na iné nosiče, a tak sa spomínané pásy stali neprehrateľnými. A stratila sa aj informácia, čo na nich vlastne je, "povedala vedúca správy programových fondov Iva Syslová. „Až vlani na jeseň techník Českej televízie kúpil od nemeckého zberateľa starý dvojpalcový stroj a jeho pomocou potom rozšifroval stratené záznamy. Priniesol ich k nám do archívu Českej televízie, kde sme ich vyčistili a rekonštruovali. Programy sú teraz v technickej kvalite porovnateľnej s tým, aké boli v čase, keď sa vyhotovili. "

Záznam vyhlásení Zlatého slávika, vysielaný 18. 2. 1967, sa dochoval takmer celý. Chýba len začiatok, ktorý bol premazaný, a úplný záver, ktorý sa nezmestil na danú cievku pásky.
Diváci ČT art budú môcť teraz unikátny záznam sledovať v deň jeho päťdesiateho výročia, teda 18. 2. od 20:20.