Rezník vidí vzor v BBC, poslanci mu pripomenuli jeho kauzu s proputinovským Sputnikom

Rezník vidí vzor v BBC, poslanci mu pripomenuli jeho kauzu s proputinovským Sputnikom Reprofoto TV NRSR

 Poslanec František Šebej vyčítal počas vypočutia doterajšiemu šéfovi TASR podpísanie zmluvy s proputinovskou agentúrou. Rezník je podľa neho na poste šéfa RTVS neprijateľný.

 

 

Doterajší riaditeľ TASR Jaroslav Rezník začal svoj projekt upozornením na potrebu technických zmien v spôsobe príjmu signálu: „Pred RTVS stoja dôležité strategické rozhodnutia, akou platformou bude vysielať," začal Rezník. RTVS by mala byť podľa neho iniciátorom novej vysielacej platformy a prístupu k príjmu – tzv. bezbariérovosti, pretože v roku 2020 sa v EÚ uvoľnia kanály 49-60 v prospech mobilných operátorov. Vyplýva z toho, že terestriálne vysielanie bude nahradené novými generáciami mobilných dátových sietí, vysokorýchlostným internetom a viazané na poskytovateľa," upozornil Rezník.

„Bez legislatívnych zmien nebude RTVS možná schopná reagovať na zmenené vzorce správania sa," rdodal.

Rezník chce spustiť ďalšie televízne aj rozhlasové stanice.

 

 

RTVS musí byť služba pre všetkých. Pre tradicionalistov, i pre tých, ktorí žijú svoj život online, povedal Rezník.

Chce otvoriť diskusiu o financovaní RTVS: „Či to bude ako teraz hybridné, alebo iný model v nadväznosti na zmeny spôsobov vysielania."

Poslanci sa pýtali aj na uprednostňovanie strany SNS v spravodajstve TASR hlavne v čase, keď bola mimoparlamentnou stranou. "Nie je pravda, že sme niekoho protežovali.Nebol to niekto iný, kto umelo počet správ o SNS znižoval?" reagoval Rezník. 

Poslanec František Šebej v svojej otázke upozornil na to, že rozhlas v čase, keď mu šéfoval Rezník, bol v strate a že Rezník podpísal kontroverznú zmluvu so spoločnosťou BSP na zderské vymáhanie koncesionárskych poplatkov. "Podpísal som rámcovú zmluvu nie vykonávaciu, tu podpísal niekto iný," reagoval Rezník. Pre Šebeja je Rezník na pozícii šéfa RTVS neprijateľný aj preto, že podpísal zmluvu na spravodajstvo s proruskou agentúrou Sputnik, čím nevie zaručiť nezávislosť spravodajstva v RTVS. "Nepodpísali sme zmluvu ale momorandum. Žiadnu správu od nich sme neprebrali," povedal Rezník a upozornil, že aj iné zahraničné agentúry podpísali zmluvu so Sputnikom.

Odporúčame aj:

 

Jaroslav Rezník (1966) študoval v Prešove na Filozofickej fakulte a väzby na prešovské štúdium mal vždy veľké, viacero jeho blízkych spolupracovníkov boli jeho spolužiaci.
Mediálnu kariéru odštartoval v roku 1993, keď sa stal riaditeľom Regionálneho štúdia rozhlasu v Košiciach. V roku 1997 ho parlament za vlády Vladimíra Mečiara zvolil vo veku 31 rokov za ústredného riaditeľa rozhlasu. Krátko po zvolení ho preslávila návšteva v centrále HZDS, krátko po volebnej noci, kedy HZDS prišlo o moc. Neskôr to označil za veľkú chybu.
V roku 1998 26 redaktorov spravodajstva v rozhlase podpísali protestný list, kde sa sťažovali na politické zásahy do ich práce. Tvrdili, že „objektívnejšie a pluralitnejšie spravodajstvo rozhlasu oproti Kubišovej STV nebolo zásluhou, ale napriek vedeniu SRo."

Rezník riadil SRo celé dve funkčné obdobia. Na sklonku svojho funkčného obdobia podpísal prvú zmluvu o odstúpení pohľadávok na vymáhanie koncesionárskych poplatkov. Vymáhanie drakonických pokút skončilo nevôľou mnohých ľudí, kauza skončila až v parlamente, kde bol prijatý tzv. generálny pardon a na súde.
V roku 2005 po skončení funkčného obdobia nastúpil na ministerstvo kultúry ako štátny radca. V roku 2007 bol zvolený za generálneho riaditeľa TASR, ktorému dnes šéfuje. Za jeho obdobia bola predaná budova TASR aj s pozemkom pod ňou skupine J&T a Rezník presťahoval TASR do priestorov J&T. Zmodernizoval TASR, zredukoval výrazne počet redaktorov a rozbehol viacero nových projektov.