Kapusta a Kubiš nie sú nadšení, že Mečiar súhlasil s filmom

Kapusta a Kubiš nie sú nadšení, že Mečiar súhlasil s filmom Foto. PubRes

 Mladá režisérka Tereza Nvotová sa rozhodla natočiť film o Mečiarovi, ktorý onedlho príde do kín. Filmový štáb sa zberu materiálov a nakrúcaniu filmu venoval štyri roky.


„Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T.-ho a Mečiara. Vtedy mi moc nedochádzalo, že je skutočný. Bol však všade okolo. V telke, na plagátoch, v debatách rodičov a v našich hlavách. Teraz, keď som už veľká, zaujíma ma, kto to v skutočnosti bol, kde sa vzal a čo spravil s nami a našou krajinou? Lebo mám pocit, že podobná story sa dnes odohráva všade možne po svete." hovorí Tereza Nvotová v úvode filmu.

Informácia o filme zaujala Mečiarových pochlebovačov, ktorí boli hlavnými aktérmi manipulovania spravodajstva STV v prospech Mečiara.
„Podľa zoznamu účinkujúcich to bude zúfalo jednostranný dokument, ktorý hrubo skreslí históriu a z Mečiara urobí prinajmenšom vraha neviniatok...," napísal najprv k filmu na facebooku Sergej Kozlík, bývalý podpredseda HZDS a člen Mečiarovej vlády.
„...sa čudujem Mečiarovi,...už len meno autorky (Nvotová) hovorí, že to bude tak, Sergej, zase urobia z Mečiara toho najhoršieho a za všetko zlo zodpovedného človeka...!!! A výber respondentov to len podčiarkuje...!!!!," napísal bývalý riaditeľ STV Igor Kubiš.

„Súhlasím s Igorom. Čudujem sa Mečiarovi bola moja prvá veta, keď som sa o tom pred pár dňami dozvedel," napísal novinár a pravidelný kandidát na politické funkcie za SNS Pavel Kapusta.

Igor Kubiš sa zviditeľnil v marci 1996 v hlavnom spravodajskom programe, keď predstavil divákom vlastného "utajeného svedka." Neskôr sa ako oddaný Mečiarovec stal šéfom STV. STV sa pod jeho vedením zmenila na tlačové oddelenie HZDS. STV v správach aj rôznych reláciách útočila na politických oponentov Mečiara a velebila jeho stranu. Kubiš podpísal niekoľko nevýhodných zmluv za STV. Jedným z hlavných komentátorov, ktorý obhajoval záujmy HZDS bol Pavel Kapusta, pripravoval angažovanú reláciu Fašírka. Mečiar sa ho osobne zastal tým, že ako zastupujúci prezident svojím rozhodnutím v roku 1998 zastavil trestné stíhanie za ohováranie, ktorého sa mal Kapusta dopustiť príspevkami v STV o vtedajšom šéfovi opozičnej SOP a neskoršom prezidentovi Rudolfovi Schusterovi.

Film je o Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej režisérky.

Podrobnosti o filme: Zverejnili trailer k novému film Mečiar

Vo filme vystupuje okrem Vladimíra Mečiara a Terezy Nvotovej aj Petr Pithart, Michael Kocáb, Fedor Flašík, Marián Leško, Oskar Fegyveres, Peter Tóth, Tom Nicholson, Martin Milan Šimečka, Eugen Korda, Milan Žitný, Ladislav Snopko, Ľuboš Jurík a mnohí ďalší.