USA chcú pre schválenie fúzie AT&T a Time Warner predaj CNN

USA chcú pre schválenie fúzie AT&T a Time Warner predaj CNN Foto: Facebook CNN

Americké ministerstvo spravodlivosti požaduje pre schválenie fúzie telekomunikačnej spoločnosti AT&T s mediálnou spoločnosťou Time Warner za viac ako 85 miliárd USD predaj spravodajskej stanice CNN.

S odvolaním sa na informované zdroje to dnes napísal server denníka Financial Times (FT). AT&T len uviedla, že kvôli pokračujúcim rokovaniam sa jej zrejme nepodarí spojenie dokončiť tento rok, ako plánovala, a že nie je isté, kedy bude uzavreté.

Informovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že ministerstvo spravodlivosti tlačí na AT&T, aby predala niektorý majetok, alebo navrhla iný postup, ktorý by rozptýlil obavy, že na trhu získa príliš veľký vplyv. Podľa FT je predaj CNN len jednou z požiadaviek, ale mohol by sa stať prekážkou v dokončení dohody. AT&T je proti predaju televíznej siete a pripravuje sa, že sa bude brániť na súde. Podľa AT&T nepredstavuje dohoda s Time Warner ohrozenie hospodárskej súťaže.

Firmy sa na spojení dohodli už pred rokom. Americký prezident Donald Trump toto spojenie pri svojej predvolebnej kampani niekoľkokrát tvrdo kritizoval a sľuboval, že ho zablokuje. Pre Trumpa je CNN už dlho tŕňom v oku, ostro ju kritizuje a stanicu označil za šíriteľa falošných správ. Analytici však očakávali, že dohoda bude schválená, pretože v roku 2011, v čase vlády prezidenta Baracka Obamu, regulátori schválili podobnú fúziu, a síce kúpu NBCUniversal káblovou spoločnosťou Comcast.

Ministerstvo spravodlivosti môže dohodu schváliť bez podmienok, alebo s podmienkami, prípadne podať žalobu na jej zablokovanie.

"Sme v aktívnych rokovaniach s ministerstvom spravodlivosti. Pokračujú, nemôžem ich komentovať," povedal na konferencii s investormi finančný riaditeľ AT&T John Stephens. "Ale kvôli tým rokovaniam teraz môžem povedať, že plán dokončenie tej dohody je teraz neistý."

AT&T je druhým najväčším mobilným operátorom a najväčším prevádzkovateľom pevných liniek v USA. Vlastní aj prevádzkovateľa satelitnej televízie DirecTV. Time Warner ovláda káblove televízie CNN a HBO, filmové štúdiá Warner Bros a je aj hlavným akcionárom spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní slovenskú televíziu Markíza, českú TV Nova a ďalšie stanice.