Zomrel filmový publicista Richard Blech

Zomrel filmový publicista Richard Blech Foto: SFÚ

V piatok 3. novembra 2017 zomrel vo veku 86 rokov po dlhej a ťažkej chorobe slovenský filmový publicista, historik, pedagóg a encyklopedista Richard Blech, autor a vedúci autorského kolektívu niekoľkých významných encyklopedických diel, člen porôt na viacerých domácich i zahraničných festivaloch.


Ešte donedávna aktívne publikoval a rozpracovanú mal knihu o americkej herečke, hviezde nemého filmu Pole Negri, ktorej otec pochádzal zo Slovenska.

Richard Blech sa narodil 16. decembra 1930 v Kokave nad Rimavicou. V roku 1956 absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v roku 1972 ukončil dizertačnou prácou odbor dejiny a teória filmu na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. O filme a filmároch začal Richard Blech písať už ako študent a po ukončení štúdia nastúpil ako redaktor do denníka Smena, kde sa neskôr stal vedúcim oddelenia kultúry.
Popri svojej novinárskej práci Blech v tom čase napísal aj knihu profilov filmových a divadelných tvorcov S maskou a bez masky (1962) a bol hlavným redaktorom kníh Panoráma svetovej kinematografie (1964 a 1965) a Svet filmových režisérov (1968).

Od roku 1972 bol Richard Blech pracovníkom Encyklopedického ústavu SAV, kde sa autorsky a editorsky podieľal na niekoľkých základných dielach slovenskej encyklopedickej tvorby. V roku 1974 viedol autorský kolektív prvej slovenskej filmovej encyklopédie Malá encyklopédia filmu a bol zodpovedným redaktorom Encyklopédie dramatických umení Slovenska. Pracoval na šesťzväzkovej Encyklopédii Slovenska (1985 – 1987), bol autorom filmových hesiel v encyklopedickom časopise Pyramída (1971 – 1987). V 90. rokoch sa stal zakladajúcim šéfredaktorom časopisu Filmová revue (1993 – 1998) a v roku 1993 bolo významným činom vydanie vyše tisícstranovej Encyklopédie filmu, ktorú Richard Blech zostavoval a bol autorom časti hesiel. Do roku 2005 prednášal dejiny filmu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave (FTF VŠMU).

Začiatkom nového milénia napísal Richard Blech monografickú publikáciu Martin Hollý – život za kamerou, ktorú v roku 2001 vydal Slovenský filmový ústav. V spolupráci s ústavom Blech pokračoval aj neskôr. V roku 2005 vyšla jeho kniha Kameraman Stanislav Szomolányi a autorsky dlhodobo spolupracoval aj s mesačníkom Film.sk. Jeho takmer celoživotným záujmom bol život a dielo hviezdy nemého filmu Barbory Apollonie Chalupiec, známej ako Pola Negri, ktorej otec bol Slovák z Nesluše. Blech o herečke napísal scenár televízneho filmu Pola Negri – legenda a skutočnosť (1972) a dizertačnú prácu na Masarykovej univerzite v Brne v roku 1972.