Jedinými záujemcami o majiteľa Markízy je Penta a CEFC

Jedinými záujemcami o majiteľa Markízy je Penta a CEFC

 Finančná skupina Penta Investments a čínska energetická a investičná skupina CEFC sú jedinými záujemcami o kúpu podielu v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá na Slovnesku vlastní televíziu Markíza a v Českej republike vlastní televíziu Nova a ďalšie stanice, od americkej Time Warner.

 

 Druhý záujemca, investičná skupina Petra Kellnera PPF, sa z boja stiahol, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

Firmy Penta a CEFC podľa zdrojov už predložili ponuku spoločnosti CME a dohoda je už blízko, aj keď ešte neboli dokončené detaily, vrátane ceny. Zdroje hovoria o hodnote až dve miliardy USD, z agentúrnej správy však nie je jasné, či je to ponuka len za podiel Time Warner, alebo či je to prepočítaná hodnota za celú skupinu pri ponuke od Penty a CEFC. Trhová kapitalizácia CME podľa pondelkovej záverečnej ceny akcií na burze predstavovala 637,8 milióna USD a CME vlastní dlh okolo jednej miliardy USD.

Všetky zúčastnené strany sa podľa agentúry Reuters odmietli k správe vyjadriť.

CME pôsobí v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Ťahúňom jej zisku sú aktivity v Česku a Rumunsku.

Time Warner vlastní v CME 46,5 percenta akcií s hlasovacími právami. Na základe warrantov, teda cenných papierov s opciou, ktoré môže uplatniť do mája 2018, môže mať Time Warner v CME podiel 75 percent.

Time Warner sa vlani v októbri dohodla s americkou telekomunikačnou firmou AT & T na svojom prevzatí za viac ako 85 miliárd dolárov. Americké ministerstvo spravodlivosti však podalo minulý mesiac žalobu s cieľom zablokovať spojenie.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchodu či na realitnom trhu a aj v tlačených a internetových médiách v Česku a na Slovensku. Na Slovensku vlastní vydavateľstvo News and Media Holding a podiel vo vydavateľstve Petit Press.  V ČR kontroluje viaceré médiá prostredníctvom vydavateĽstva Vltava Labe Media.

CEFC už skôr kúpila od Penty svoju pražskú kanceláriu a ďalší majetok. V minulosti investovala do mediálnych skupín Médea Group a Empresa Media, spoluprácu s nimi však už ukončila.