Po minuloročnom škandále budú pri odovzdávaní obálok pri Oscaroch platiť nové pravidlá

Po minuloročnom škandále budú pri odovzdávaní obálok pri Oscaroch platiť nové pravidlá Foto: HBO

 

Spoločnosť PricewaterhouseCoopers (PwC), ktorá po desaťročia zabezpečuje sčítanie hlasov pre americké filmové ceny Oscar, oznámila nové pravidlá týkajúce sa obálok s menami ocenených pri vyhlasovaní víťazov. Chce tak zabrániť opakovaniu minuloročnej nepríjemnosti, kedy bol na slávnostnom ceremoniáli v Los Angeles kvôli nesprávnej obálke omylom vyhlásený zlý víťaz v kategórii najlepší film.

Dvaja pracovníci PwC budú stáť každý na jednom okraji javiska. Overia, či celebrita, ktorá sa chystá vyjsť na pódium Dolby Theatre a oznámiť meno víťaza, má správnu obálku. Ich tretí kolega bude sedieť v kontrolnej miestnosti s producentmi šou. K dispozícii bude mať kompletnú sadu obálok s menami víťazov. Ich zoznam bude poznať naspamäť ako akúsi poistku. Táto trojica sa bude zúčastňovať skúšok a nacvičovať, ako postupovať v prípade zámeny obálok.

Počas slávnostného večera nebudú zamestnancami PwC smieť používať mobilné telefóny alebo sociálne siete, aby sa plne sústredili. Pracovníci firmy totiž na minuloročnom ceremoniáli tesne pred odovzdaním zlej obálky tweetovali a robili si selfie, pripomínajú americké médiá.

Záver oscarovej slávnosti skončil vlani vo februári nečakaným pozdvihnutím, keď herci Warren Beatty a Faye Dunawayová, ktorí vyhlasovali víťaza kategórie najlepší film, oznámili, že ním je La La Land, aj keď v skutočnosti vyhral Moonlight. Dostali zlú obálku, spoločnosť chybu uznala.

Prestížne zlaté sošky rozdá americká filmová akadémia 4. marca. V utorok boli oznámené nominácie, najviac ich pripadlo snímke Podoba vody mexického režiséra Guillerma del Toro. Film z čias studenej vojny z prostredia tajného amerického laboratória, v ktorej sa rozvinie vzťah medzi skúmaným obojživelným monštrom a nemou vrátničkou, ich získal trinásť. Druhým najúspešnejším filmom čo do počtu nominácií je vojnová dráma Dunkerque, ktoré ich získala osem, a film Tri billboardy kúsok za Ebbingom, ktorý má šancu na Oscara v siedmich kategóriách.