Ceny Grammy ovládol Bruno Mars, pozrite si všetkých víťazov

Ceny Grammy ovládol Bruno Mars, pozrite si všetkých víťazov Reprofoto youtube Bruno Mars

Jubilejný 60. ročník udeľovania cien americkej hudobnej akadémie ovládol spevák Bruno Mars.

 Zvíťazil celkovo v šiestich kategóriách, pričom jeho doska 24K Magic sa stala albumom roka, rovnomenná skladba nahrávkou roka a That 's What I Like najlepšou piesňou roka. K svojim doterajším siedmim cenám Grammy pridal počas odovzdávania v newyorskej Madison Square Garden ďalších päť raper Kendrick Lamar.

Porazeným večera je naopak raper Jay-Z, ktorý nepremenil žiadnu zo svojich ôsmich nominácií. Naprázdno vyšiel tiež megahit Despacito portorického speváka Luisa Fonsiho, ktorý ovládol novembrové latinskoamerické ceny Grammy.

Prehľad víťazov v hlavných kategóriách 60. ročníka amerických hudobných cien Grammy:

Album roka: Bruno Mars - 24K Magic
Nahrávka roka: Bruno Mars - 24K Magic
Pieseň roka: Bruno Mars - That 's What I Like
Objav roka: Alessia Cara
Najlepší popový vokálny album: Ed Sheeran - ÷ (Divide)
Najlepší rockový album: The War on Drugs - A Deeper Understanding
Najlepší album súčasnej mestskej hudby: The Weeknd - Starboy
Najlepší country album: Chris Stapleton - From A Room: Volume 1
Najlepší album alternatívnej hudby: The National - Sleep Well Beast
Najlepší rapový album: Kendrick Lamar - DAMN
Najlepšia rocková pieseň: Foo Fighters - Run
Najlepší rockový výkon: Leonard Cohen - You Want It Darker
Najlepší videoklip: Kendrick Lamar - Humble

Slávnostný večer v New Yorku odštartoval Kendrick Lamar, a to dvoma piesňami zo svojho posledného albumu DAMN., Následne sa na pódiu objavili Lady Gaga, U2, Elton John, Miley Cyrus, Rihanna a ďalšie. Už pred začatím hlavného programu mal Lamar isté tri zlaté gramofóniky za víťazstvo v žánrových kategóriách rapu a v kategórii videoklipov. Potom pridal ešte ďalšie dva, čím svoju celoživotnú zbierku rozšíril na 12.

Hlavnú kategóriu si ale podmanil rodák z havajských ostrovov Bruno Mars, ktorý je držiteľom 11 ocenení hudobnej akadémie. Cenu za najlepšiu platňu roka mu odovzdali Bono a The Edge z kapely U2, pričom mu zdôraznili, že ide o "veľmi veľkú vec". "Pane bože. Ďakujem vám ľudia strašne veľa. Wow," reagoval Mars.

Objavom roka sa stala 21-ročná speváčka z Kanady Alessia Cara, ktorá má na konte hity Stay či Scars to Your Beautiful. O získaní Grammy vraj snívala celý život, pri jej preberaní ale bola nervózna a priznala sa, že príhovor pripravený nemala. "Predstierala som, že vyhrávam Grammy, už ako dieťa, napríklad v sprche, takže človek by čakal, že príhovor budem mať v malíčku, ale to ani zďaleka nemám," citovala speváčku agentúra AP.

Do priebehu večera sa podobne ako u iných ceremoniálov prebiehajúceho obdobia udeľovaní cien premietla vlna obvinení zo sexuálneho zneužívania, ktorá otriasa americkým šoubiznisom, hoci hudobného priemyslu sa zatiaľ toľko nedotkla ako toho filmového. Desiatky účastníkov vrátane speváčok Lady Gaga, Kelly Clarkson a raperky Cardi B dorazilo do Madison Square Garden s bielou ružou v ruke či na odeve na znak podpory hnutia proti sexuálnemu obťažovaniu Time 's Up.

Najvýraznejším momentom bolo v tomto smere vystúpenie speváčky Keshi. Tá zaspievala pieseň Praying, ktorá je považovaná za jej vysporiadanie sa s údajným fyzickým a sexuálnym zneužívaním, ktorého sa voči nej dopúšťal jej producent Dr Luke. Keshu na pódium uviedla speváčka Janelle Monáe príhovorom, v ktorom vyzvala na ukončenie diskriminácie, obťažovania a zneužívania moci. "Prichádzame v mieri, ale myslíme to vážne," odkázala.

Emotívne bolo aj uctenie pamiatky obetí vlaňajšieho masakru pri koncerte country hudby v Las Vegas. "Ich nádherné, umiernené prevedenie Tears In Heaven od Erica Claptona je najdojemnejším, najviac bezprostredným momentom večera," napísal spravodajský web BBC.

Popoludní pred začatím hlavného programu sa tradične pri menej okázalom ceremoniáli rozhodlo o víťazoch v 75 z celkových 84 kategórií. Posmrtne pri tom získali Grammy pesničkár a básnik Leonard Cohen a herečka Carrie Fisher, ktorú preslávila rola princeznej Leii vo filmovej sérii Hviezdne vojny. Cohen bol ocenený v kategórii "najlepšie rockové vystúpenie" za titulnú skladbu svojho posledného albumu You Want It Darker, Fisher v kategórii pre hovorené slovo za audioverziu svojich memoárov The Princess Diarist.