Sarbu získal zlatý padák. Majiteľa Markízy CME čakajú výrazné zmeny

Sarbu získal zlatý padák. Majiteľa Markízy CME čakajú výrazné zmeny

V CME, ktorá vlastní aj televíziu Markíza, sa chystá zmena majiteľa. Adrian Sarbu si upevnil pozíciu v CME. Motejlek.com však píše, že na čelo korporácie sa má postaviť nová šéfka.

 

 

„Stredoeurópsku televíznu skupinu Central European Media Enterprises (CME) čakajú podstatné zmeny," napísal investigatívny web motejlek.com. Americká spoločnosť CME vlastní aj Markízu. Majoritu v CME by v dohľadnej dobe mala prevziať americká mediálna spoločnosť Time Warner. „Novou výkonnou riaditeľkou by sa mala stáť žena, ktorá má s regiónom podstatné skúsenosti," napísal Miroslav Motejlek.

Time Warner má opciu na nákup ďalších akcií v zadlženej CME, tú môže využiť už v máji. V súčasnosti je Time Warner 49,7 percentným pasívnym akcinárom CME. Svoj podiel môže od mája zvýšiť nad 50 percent, čím sa stane majoritným vlastníkom spoločnosti. 

Na čele spoločnosti je od roku 2009 Rumun Adrian Sarbu. Web Yahoo Finance napísal, že spoločnosť CME minulý týždeň predĺžila zmluvu Adrianovi Sarbovi z plánovaného záväzku do konca tohto roka, až do konca roka 2016. S tým, že mu zostáva plat 1,8 milióna dolárov, pričom má za dodržania zmluvných podmienok nárok na bonus až do výšky 100 percent platu. "V prípade, že sa spoločnosť rozhodne dobrovoľne ukončiť s ním zmluvu alebo ju neobnoví na konci terajšieho funkčného obdobia, má Sarbu nárok na odstupné v minimálnej výške 3,6 milióna a maximálnej výške 5,4 milióna dolárov." Alebo ako alternatívu pozíciu v riadení jednej z rumunských televízií, ktoré budoval, píše ekonomický web.

Situácia v CME nie je ružová. CME oznámila za rok 2012 stratu 546 miliónov dolárov. Niektorí českí novinári dokonca hovoria o hroziacom bankrote.

Sarbu si drží zásadný vplyv v jednotlivých televíziách. Výsledkom sú podobné programové štruktúry  stratégie, podobné formáty, ktoré však nie vždy zodpovedajú miestnym reáliám a vkusu. Výsledkom sú výkyvy sledovanosti. To, čo funguje na jednom trhu, nefunguje na druhom. Príkladom je telenovela o Šeherezáde, ktorá na Slovensku valcovala trh, v Čechách prepadla. Rozdielne ľudia prijímali talkshow, ale aj rôzne podobné seriály, či spravodajské formáty.

Zaujímavosťou posledných mesiacov je, že hoci je spoločnosť v strate, CME naďalej rozbieha nové programové služby – napríklad na Slovensku TV Fooor a Dajto a v ČR Smíchov a Fanda, ktoré však situácii CME veľmi nepomáhajú.

Akcie CME klesli za posledných päť rokov o viac ako 90 percent.

Zdroj: finance.yahoo.com

Mediálna spoločnosť CME so sídlom na Bermudách vlastní viacero televíznych spoločností vo východnej a strednej Európe. Na Slovensku jej patrí televízna skupina okolo Markízy, v ČR okolo Novy. Zastúpenie má aj v Bulharsku, Chorvátsku, Rumunsku, Slovinsku.