Poslanci chcú zabrániť ovládnutiu Markízy a ďalších médií oligarchami

Poslanci chcú zabrániť ovládnutiu Markízy a ďalších médií oligarchami foto: Markíza

Na Slovensku je od roku 2000 zakázané krížové vlastníctvo dvoch a viacerých televízií, celoplošných rádií alebo vlastníctvo televízie a denníka. 

Je to z toho dôvodu, aby jedna záujmová, ekonomická či politická skupina nemohla vlastníctvo zneužiť na ovplyvňovanie verejnej mienky.

 Zákon je možné ľahko obísť. Aj vďaka tomu nie všetci vlastníci sa hlásia hrdo k médiám, ktoré v podstate kontrolujú alebo ich časť.

Napríklad J&T nepriamo kontroluje cez obchod viacero rádií a televíziu.

Podrobnosti: Ako to je s J&T, televíziami a rádiami?

Penta skupuje takmer všetko čo je na trhu dostupné. Cez vydavateľstvo News and Media Holding kontroluje tituly po bývalom vydavateľstve Trend Holding a tituly Spoločnosti 7 Plus. Svoj podiel v Petit Presse kontroluje cez spoločnosť Namav, pritom prítomnosť Penty sa pri kúpe podielu zahmlievala.

V súčasnosti sú obavy, že Penta získa aj televíziu Markíza.

Skupina poslancov okolo Miroslava Beblavého (SPOLU - občianska demokracia) preto predložila novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá má vlastníctvo médií stransparentniť.

„Dnes je možné zákaz krížového vlastníctva jednoducho obísť. Preto sme s Vierou Dubačovou a Simonou Petrík predložili parlamentu návrh zákona, ktorý vlastníkom celoštátnych médií ukladá povinnosť zapísať sa do registra partnerov verejného sektora, aby bolo možné zistiť, kto skutočne jednotlivé médiá vlastní," povedal Beblavý.

„Veríme, že novela zákona by mohla zachrániť nezávislosť najvplyvnejšej a najsledovanejšej slovenskej televízie Markíza a rovnako by pomohla k vymáhateľnosti zákazu krížového vlastníctva médií, ktorý je dnes obchádzaný," dodal.

Agentúra Reuters na konci minulého roka oznámila, že má informácie o tom, že čínska skupina CEFC a skupina Penta Investments chcú spoločne kúpiť od americkej mediálnej firmy Time Warner jej podiel v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME).

Ak by skupinu CME skutočne kúpili Penta a čínski obchodníci CEFC, stali by sa aj vlastníkmi Markízy.

Minulý rok na jeseň minister kultúry Marek Maďarič ohlásil zámer podniknúť kroky na zabránenie ďalšiemu koncentrovaniu moci v médiách. Zatiaľ však konkrétny návrh nepredstavil. SPOLU – občianska demokracia je otvorená jednať o tomto návrhu zákona, dodal Beblavý.