Umelci zverejnili vyhlásenie: Erik Tomáš na poste ministra kultúry by bol krokom späť Foto: SND

18.03.2018 14:32 | TV | mk

Emília Vášáryová, Jana Kirschner, Táňa Pauhofová, Ady Hajdu a mnohí ďalší umelci sa podpísali pod spoločné vyhlásenie, v ktorom vyslovujú vážne obavy z možnej nominácie Erika Tomáša za ministra kultúry. Tomáš je horúcim kandidátom Smeru na uvoľnené miesto po Marekovi Maďaričovi.

Vyhlásenie zástupcov kultúrnej obce k nominácii Erika Tomáša na funkciu ministra kultúry SR

Akokoľvek sa bude v nasledujúcom období spoločensko-politická situácia vyvíjať, ako zástupcovia kultúrnej obce žiadame predstaviteľov štátu, aby venovali náležitú pozornosť aj otázke nominácie na post ministra kultúry. Z verejne dostupných informácií sme zachytili informácie o možnej nominácii pána E. Tomáša na post ministra kultúry.

Kultúrna obec má záujem spolupracovať s verejnými činiteľmi, ktorí sú schopní viesť dialóg na odbornej úrovni, majú prirodzený rešpekt v kultúrnom prostredí a aj z manažérskeho hľadiska rozumejú procesom, ktoré majú riadiť a usmerňovať.

Odporúčame aj: Marek Majeský: Erik Tomáš ma žiadal o šírenie pozitívneho hodnotenia na jeho osobu

Rezort kultúry ovplyvňuje a formuje kultúrnu politiku našej spoločnosti ako aj smerovanie médií. Okrem verejných prejavov pána Erika Tomáša, v ktorých nezriedka absentovala slušnosť ako aj kultúra komunikácie, sme nezaznamenali hodnotové či odborné postoje smerom k poslaniu rezortu, ktoré by pre nominantov na personálne vedenie ministerstva mali byť príznačné.

Rezort kultúry dlhodobo vnímame ako podhodnotený a marginalizovaný oproti štandardom rozvinutých krajín EÚ a pre jeho rozvoj považujeme za mimoriadne nezodpovedné zveriť ho do rúk niekoho, kto na takúto funkciu nie je kvalifikovaný, ale iba stranícky nominovaný.

Odporúčame aj: Kňažko naživo na OTOvi: Ministrom financií by mal byť Bašternák, ministrom vnútra Kočner a premiérkou Trošková (+ VIDEO)

Vyslovujeme dôvodné obavy, že po ministrovi M. Maďaričovi by bola táto nominácia krokom späť v kvalite vedenia tohto rezortu, ktorý má prinášať do spoločnosti dôležité hodnotové impulzy a tiež formovať verejnú diskusiu.

Sme presvedčení, že prípadný nástup pána E.Tomáša do funkcie ministra kultúry môže priniesť viac problémov ako riešení, preto žiadame zodpovedných činiteľov, aby dôkladne zvážili personálne obsadenie funkcie ministra kultúry.

Vyhlásenie k 18. 3. 2018 podporili:

Martin Burlas, hudobný skladateľ;
Eva Šušková, sopranistka;
Emília Vášáryová, herečka;
Peter Zagar, hudobný skladateľ;

Vyhlásenie s možnosťou ho podpísať je tu: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=953347http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=953347

Aktualizácia o stanovisko Erika Tomáša: „Nie som kandidátom na post ministra kultúry. Predsedníctvo strany ešte o personálnom obsadení postov v novej vláde nerozhodlo. V každom prípade rešpektujem názory spomínanej časti umelcov, ale zároveň chcem poďakovať za podporu takým osobnostiam kultúrneho života, akými sú Juraj Jakubisko, Jožo Ráž, Kamil Peteraj, Ján Ďurovčík a ďalší,“ povedal pre Denník N.

Chcete zbohatnúť? Musíte si opakovať: Mám na to!

Mnohých z nás v súčasnosti trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: „Nemáš dosť peňazí.“

Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz

Vo veku 95 rokov zomrel Christopher Tolkien, ktorý sa posledných niekoľko desiatok rokov venoval literárnemu odkazu svojho otca J. R. R. Tolkiena.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.