Obvinenie z cenzúry: Vypočúvali ma ako fašistku, tvrdí scenáristka

Obvinenie z cenzúry: Vypočúvali ma ako fašistku, tvrdí scenáristka Reprofoto Show J. Krausa

Minulý rok sa zviditeľnili šokujúcim príbehom o ceste mladého dievčaťa z detského domova k nechcenej prostitúcii s názvom Pirko.


V súčasnosti Lucia Klein Svoboda a Petr Klein Svoboda už piaty rok pripravujú film Ako v raji, ktorý má byť o strete dvoch kultúr - kresťanskej a moslimskej v krajinách V4. Film sa bude nakrúcať v koprodukcii partnerov zo štyroch krajín – Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska.

Lucie Klein Svoboda získala za scenár Ako v raji na festivale Karlovy Vary prvé miesto Filmovej nadácie. Predseda výboru nadácie, bývalý generálny riaditeľ Českej televízie a rektor Akademie múzických umění v Prahe, Ivo Mathé povedal, že vraj „má potenciál zasiahnuť celý kontinent“.

Film prinesie štyri tragikomické príbehy lásky odohrávajúce sa v krajinách V4 - konkrétne v Prahe, Varšave, Budapešti a Piešťanoch. Každý z nich má s islamom rozdielnu skúsenosť. Poliaci ho spoznali najmä po príchode utečencov z radov čečenskej inteligencie po roku 2000. V Maďarsku žije relatívne veľká turecká komunita, ktorá tu je však len kvôli práci a rodiny majú doma. Slováci majú s moslimami spomedzi týchto krajín najmenšie skúsenosti, keďže väčšinou navštevujú len tunajšie kúpeľné mestá. Iný je prípad našich západných susedov, kde silnie fenomén, keď osamelé Češky hľadajú útechu v náručí mladých mužov zo severnej Afriky. Autori tvrdia, že film nemá ambíciu ani moralizovať, ani prevychovávať, ale necháva na divákovi, aby zaujal vlastný postoj.

„Príbehy ilustrujú skutočný život a vzťahy medzi ľuďmi, ktorí vôbec nemusia byť zlí, len rozdielnosť prostredí, z ktorých pochádzajú, je občas príliš veľká,“ hovorí scenáristka.

Sklamaná ostala z postoja českého Štátneho fondu kinematografie, ktorý požiadali o finančnú podporu. „Najprv na vývoj - vtedy pochválili ekonomickú rozvahu aj scenár, hoci peniaze nám nedali. A keď sme žiadali znova, už na výrobu, vypočúvali ma, ako by som bola fašistka. Pritom len ukazujem, že rozdiely medzi kultúrami sú tak obrovské, že ich možno prekonať iba za cenu obrovských ústupkov, akých je schopná individuálne láska, nie masy,“ povedala scenáristka v rozhovore pre idnes.cz. „Dodatočne som si vypočula, nech to ani neskúšame, že nás nepodporia, len ak by som to celé prepísala pozitívnejšie, lebo ľudí treba vychovávať. Čo podľa mňa nie je úloha umenia,“ dodala.

"Film chce na pôdoryse štyroch poviedok situovaných do štyroch krajín V4 zaoberať možnosťami spolužitia rôznych etník v strednej Európe. Avšak už vo svojom základe radu nepresvedčil, pretože do krajín bez skutočne konfliktnej kultúrnej a náboženskej situácie len umelo vnáša nepríliš originálne dramatické situácie, v ktorých je "cudzorodý prvok" málo vypovedajúci a ľahko zastupiteľný. Rada preto na rozdiel od expertov rozhodla projekt nepodporiť," povedal pre idnes.cz Přemysl Martínek z Rady Státního fondu kinematografie.

O podporu požiadali aj slovenský Audiovizuálny fond, ten podporu tiež zamietol.

Financie na film chcú získať od verejnosti prostredníctvom crowdfundingu na startovac.cz.

 „Keď sa obraciame na fondy a zahraničné inštitúcie, narážame na neviditeľnú hradbu politickej korektnosti. Pohľad ľudí, ktorých poznám a s ktorými sa stretávam, je ale omnoho pragmatickejší. Ľudia, ako sa zdá, vnímajú islam v strednej Európe oveľa intenzívnejšie ako úradníci dohliadajúci na tú “správnu” pravdu. Po medializácii témy nášho filmu sa nám začalo ozývať veľa ľudí, ako môžu prispieť. Crowdfunding nám odhalí, ako je v Čechách a na Slovensku spoločnosť k tejto téme nastavená. Zdá sa, že ľudia chcú hovoriť o islame v strednej Európe otvorene,“ povedal producent Petr Klein Svoboda.

Súčasťou tímu budú aj architekt Jan Vlček, držiteľ dvoch cien Český lev, producent Adrás Muhi a kameraman Zoltán Lovasi, ktorý má na svojom konte niekoľko ocenení, medzi inými aj z filmových festivalov v Benátkach a v Berlíne.