Pred 40 rokmi sa vysielal prvý diel amerického seriálu Dallas

Pred 40 rokmi sa vysielal prvý diel amerického seriálu Dallas Foto: CBS

Len máloktorý zo seriálov dokázal prilákať k obrazovke toľko miliónov divákov ako kedysi slávna sága rodu Ewing.

 

Osudy členov tejto naftárskej rodiny z Texasu sa začali v americkej televízii CBS odvíjať pred 40 rokmi, 2. apríla 1978, a pod názvom Dallas sa vysielali celých 13 rokov. Seriál dodnes patrí k najsledovanejším v histórii americkej televízie, v roku 2012 sa na obrazovkách objavila nová séria legendárneho seriálu.

Každú z 357 epizód seriálu sledovali desiatky miliónov divákov a sága naftárskej rodiny z ranča Southfork bola preložená do niekoľkých desiatok jazykov a vysielala sa po celom svete. Českí a slovenskí diváci ju s napätím sledovali v prvej polovici 90. rokov; v roku 1992 bola najsledovanejším televíznym programom. Seriál Dallas vyšiel tiež v knižnej podobe.

V júni 2012 sa na obrazovkách objavila dlho očakávaná nová séria. Dej sa sústredil na nezhody medzi potomkami petrolejárskej rodiny Ewing ohľadom ďalšieho smerovania dynastie. Arogantného ropného magnáta Džejára si opäť zahral veterán Dallasu Larry Hagman, ktorý v novembri 2012 zomrel na leukémiu po rokoch boja s alkoholovou závislosťou a s ňou spojenou cirhózou a rakovinou pečene. Jeho mladšieho brata Bobbyho opäť Patrick Duffy. Nových 40 dielov sa vysielalo do septembra 2014.

Seriál si vyslúžil tiež niekoľko ocenení a početné nominácie na Zlaté glóbusy a na ceny Emmy. Zlatý glóbus a cenu Emmy získala za rolu Miss Ellie Ewingovho (matky Džejára a Bobbyho) Barbara Bel Geddesová, ktorá zomrela v roku 2005. Dvakrát bola cenou Emmy ocenená hudba seriálu a raz návrhy kostýmov.