Prokurátor Kováčik žiada trest pre Špirka za jeho brífing pre novinárov

Prokurátor Kováčik žiada trest pre Špirka za jeho brífing pre novinárov Foto: Omédiách.com

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik podal na prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka návrh na disciplinárne konanie na generálnu prokuratúru.

 

Urobil tak podľa Denníka N za jeho „garden párty“ ako nazval generálny prokurátor brífing pre novinárov, na ktorom Špirko novinárov informoval o vážnych podozreniach z korupcie na najvyšších miestach.
„K podrobnostiam, ktoré budú predmetom posudzovania disciplinárnej zodpovednosti prokurátora disciplinárnou komisiou, sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Jana Tökölyová pre Denník N, s tým, že zatiaľ nebudú hovoriť, aký trest pre Špirka žiadajú ani čoho sa podľa Kováčika dopustil.

Špirko vystúpil pred novinármi pred budovou Úradu špeciálnej prokuratúry vo štvrtok 8. marca. Pred novinármi oísal, ako chcel vyšetrovať vážne podozrenia z manipulovania tendrov a z korupcie, ale namiesto toho bol stíhaný on. Veľká časť prítomných médií vysielala jeho prehlásenie naživo na facebooku, sledovali ho státisíce ľudí.

Denník N pripomína, že Špirko vystúpil so svojim brífingom deň pred jedným z veľkých protestov na Námestí SNP. Nasledujúci deň ho za to na tlačovej besede kritizoval Dušan Kováčik a generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten nazval Špirkovo vystúpenie „garden party“ a kritizoval ho za to, že to neurobil v zasadačke.