Aj kvôli situácii v RTVS pôjdú ľudia do ulíc

Aj kvôli situácii v RTVS pôjdú ľudia do ulíc Foto: Omédiách.com

Vo štvrtok a piatok budú protesty aj za RTVS.

 

V RTVS boli nečakane prepustení štyria redaktori, v spravodajstve je napätá atmosféra po zverejnení dvoch otvorených listov. Šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská označuje kritikov za "kričiacu menšinu," kvôli ktorej nemôžu ostatní pracovať. Redaktorka Zuzana Kovačič - Hanzelová hovorí o tvrdej normalizácii.

Protest Postavme sa za nezávislú RTVS organizujú Adam Bajo, Simon Ronec a ďalší študenti. Začne vo štvrtok večer pred budovou RTVS na Mýtnej ulici o 18 hodine. „Degradovanie redaktorov za prejavený názor, sú praktiky z 90-tych rokov a z čias mečiarizmu. V období, keď celým Slovenskom otriasla vražda novinára a jeho snúbenice, je otázka slobodnej a nezávislej novinárskej práce o to dôležitejšia,“ píšu vo vyhlásení.

Odporúčame aj: Okolo budovy RTVS chcú vytvoriť živú reťaz

„Vyzývame generálneho riaditeľa a vedúcich sekcií aby urýchlene vyriešili napätú situáciu v redakcii a svoje vnútorné rozpory riešili interne a kultivovane. Nie vyhadzovom a šikanou, ktoré v konečnom dôsledku poškodzujú obraz RTVS na verejnosti. Je nemysliteľné, aby proti sebe stála značná časť redaktorov a vedenie inštitúcie,“ píšu. „Spravodajstvo RTVS sa stalo najdôveryhodnejším aj vďaka práci redaktorov, ktorí sú dnes kritizovaní a prepúšťaní. Nedopusťme normalizáciu pomerov a nedovoľme, aby systematická práca predchádzajúceho vedenia bola zničená."

Občianska iniciatíva Za slušné Slovensko a iniciatíva študentov Nie je nám to jedno organizujú v piatok 4. mája v predvečer dňa, keď mali mať Ján Kuciak a Martina Kušnírová svadbu, pochody po celom Slovensku. „V predvečer svadby, ktorú mali mať Ján a Martina si uctíme ich pamiatku zhromaždeniami po celom Slovensku s názvom Za slušné Slovensko – predvečer svadby,“ píšu. 

Protest bude aj vyjadrením kritického postoja k situácii v spravodajstve RTVS.  „Jednou z lekcií, ktorú nás smrť Jána Kuciaka naučila je, že za slobodu médií sa musí postaviť aj verejnosť. Voláme nielen po slušnej polícii, súdoch a úradoch, ale aj slušných a nezávislých médiách, ktoré nie sú sluhami politikov. Preto spoločne verejne odmietame normalizáciu, ktorá začala v RTVS,“ píšu organizátori.

Odporúčame aj: Vyhlásenie vedenia RTVS k aktuálnej kríze v RTVS

Protest začne v Bratislave o 16:30 pred budovou Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici a spoločný pochod povedie na Námestie SNP, kde sa o 17:00 začne program.

Protest rganizuje aj iniciatíva Kultúrny reparát. V štvrtok ráno dopoludnia prídu zástupcovia iniciatívy o 8:45 protestovať pred Úrad vlády a žiadať premiéra Petra Pellegriniho, aby odvolal ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. Sú presvedčení, že ministerka by okrem iného mala „byť prvá, kto bude brániť slobodu slova a nezávislosť médií, ako pri aktuálnom dianí v RTVS.“