Oslavujúci fanúšikovia počas futbalového MS vyvolali zemetrasenie

Oslavujúci fanúšikovia počas futbalového MS vyvolali zemetrasenie

Hromadné nadšenie futbalových fanúšikov sledujúcich zápasy majstrovstiev sveta bolo v Mexiku a Peru tak silné, že počas zápasu vyvolalo zemetrasenie.

 

Ľahké chvenie podľa seizmológov spôsobilo veľké množstvo ľudí, ktorí v jeden okamih začali skákať.

V peruánskej metropole Lime a jej okolí zachytili prístroje otrasy v sobotu presne v minúte, keď rozhodca v zápase MS medzi Peru a Dánskom v 13.000 kilometrov vzdialenom Rusku odpískal v prospech Juhoameričanov penaltu.

"Chvenie bolo spôsobené radosťou skákajúcich fanúšikov, ktorí slávili možnosť streliť gól," uviedol na twitteri ústav Sismologia Čile, ktorý sleduje pohyby zemskej kôry na kontinente. Ďalší otras po penalte už ale nenastal, pretože Christian Cueva bránku prestrelil a Peruánci vstupný zápas na MS prehrali 0: 1.

K podobnému javu došlo ďalší deň v Mexiku, ktoré porazilo 1: 0 Nemecko. Podľa úradov zachytili vysoko citlivé senzory záchvevy na dvoch miestach v metropole sedem sekúnd po tom, čo Hirving Lozano strelil jediný gól zápasu.

O tom, že výskok veľkého množstva ľudí môže vyvolať otrasy, ktoré zachytia prístroje a interpretujú to ako zemetrasenie, už odborníci vedia dlhšiu dobu. Podobný fenomén bol zaznamenaný napríklad vlani v novembri, kedy Peru po úspešnej baráži s Novým Zélandom postúpilo prvýkrát po 36 rokoch na MS.