Debutová kniha amerického herca Toma Hanksa vyjde aj u nás

Debutová kniha amerického herca Toma Hanksa vyjde aj u nás

Americký herec Tom Hanks napísal neobvyklú knihu - súbor poviedok s názvom Neobvyklý typ, ktorá sa dostane aj na slovenský trh v češtine.

 

Vydá ju ostravské nakladateľstvo Domino 12. septembra. Hollywoodsky herec na knihe pracoval od októbra 2015, v origináli vyšla vlani na jeseň. Do češtiny ju preložil Vladimír Medek.

Šesťdesiatdvaročný držiteľ dvoch Oscarov za filmy Philadelphia a Forrest Gump pracoval na svojej literárnej prvotine podľa svojich slov dva roky v každej voľnej chvíli. "Písal som pri natáčaní v New Yorku, Berlíne, Budapešti a v Atlante. Písal som na dovolenke. Potom som písal na propagačných turné k natočeným filmom. V lietadlách, doma, v hotelových izbách. A každú poviedku som napísal na inom písacom stroji zo svoje zbierky," uviedol.

Hanks sa venuje zbieraniu písacích strojov. Hercovu fotku písacieho stroja, na ktorom daný príbeh napísal, čitateľ nájde u každej zo 17 poviedok.

Knihu Toma Hanksa podľa jej českého vydavateľa pochválila napríklad americká spisovateľka Ann Patchettová, autorka bestsellerov Krajina divov. "Čítanie poviedkovej zbierky Toma Hanksa vo mne vyvolalo rovnako intenzívne úžas, aký by vyvolalo zistenie, že Alice Munrová je zároveň najväčšou herečkou našej doby," cituje vydavateľ Patchettovú, ktorá odkazuje k oceňovanej kanadskej spisovateľke Munroovej, držiteľke Nobelovej ceny za literatúru za rok 2013.

Podľa denníka The Independent je Hanksove autorstvo jediným vysvetlením pre vydanie tejto poviedkovej knihy a herec by sa mal držať svojho povolania. "S jedinou výnimkou, debutová zbierka poviedok Toma Hanksa by mohla byť dielom samotného Forresta Gumpa," napísal denník The Guardian.

Vedľa svojich oscarových rolí je Hanks známy napríklad aj z filmov Zachráňte vojaka Ryana, Stroskotanec alebo Šifra majstra Leonarda. Venuje sa aj réžii a produkcii. Je o ňom známe, že hoci je jedným z najžiadanejším hercov Hollywoodu, netrpí na rozdiel od mnohých svojich kolegov hviezdnymi maniermi.