V DVB-T je už aj Fooor, Dajto a TA3

V DVB-T je už aj Fooor, Dajto a TA3

TA3 je už súčasťou druhého multiplexu, v prvom multiplexe dnes pribudli TV Dajto a Fooor. Vysielatelia podpísali zmluvy s Towercomom. (Aktualizácia)

 

 

Aktualizácia (15:35) Spravodajská televízia TA3 dnes spustila digitálne terestriálne vysielanie (DVB-T). Televízna stanica TA3 doplnila programovú ponuku 2. celoplošného multiplexu DVB-T, ktorý je dostupný pre viac ako 91% slovenských domácností. „Strategickým zámerom spravodajskej televízie TA3 bolo využiť všetky prístupné možnosti šírenia signálu a byť tak ešte bližšie k našim divákom, ktorých základňa sa každým rokom úspešne rozširuje," povedal Martin Ilavský, generálny riaditeľ televízie TA3. Digitálne vysielanie prichádza krátko po tom, ako televízia rozšírila svoj vysielací čas od šiestej hodiny ráno až po jednu hodinu po polnoci. „Televízia TA3 je od tohto momentu divákom prístupná všetkými existujúcimi kanálmi. Stali sme sa tak stopercentnou celoplošnou televíziou, čo potvrdzuje našu pozíciu lídra televízneho spravodajstva," povedal výkonný riaditeľ TA3 Igor Čekirda.

Aj Dajto a Fooor dnes pribudli v prvom multiplexe, oznámil hovorca Towercomu Michal Šuran. Sú dostupné v 1. celoplošnom multiplexe DVB-T, ktorý bol spustený koncom marca a pokrýva približne 80% obyvateľov. Vysielanie oboch staníc je dostupné nekódovane v norme MPEG-2 a je k dispozícii tak pre 80% obyvateľov Slovenka. Pre naladenie stačí zvoliť v samotnom set-top-boxe či televízore so zabudovaným DVB-T tunerom automatické ladenie a stanice by sa mali naladiť automaticky.

Obyvateľom prijímajúcim uvedené celoplošné multiplexy sú nové TV stanice k dispozícii prostredníctvom automatického naladenia ich prijímacích zariadení (DVB-T settopboxov), ktoré už využívajú bezplatne.

Pôvodná správa:
Podľa informácií Omédiách.com zmluvy s prevádzkovateľom televízneho vysielania DVB-T spoločnosťou Towercom a vysielateľmi sú tesne pred podpisom. „Akonáhle bude podpísaná zmluva, naša spoločnosť je pripravená okamžite zaradiť TV stanicu vysielateľa. Predpokladáme, že k podpisu zmluvy so spomínanými vysielateľmi dôjde v krátkom čase," povedal v utorok pre Omédiách.com hovorca spoločnosti Towercom Michal Šuran.
Prevádzkovateľ siete pozemného televízneho vysielania DVB-T, spoločnosť Towercom v súčasnosti prevádzkuje tri multiplexy. Spravodajská televízia TA3 rozšíri ponuku druhého terestriálneho multiplexu, kde v súčasnosti vysielajú JOJ, Plus, Markíza a Doma. Dajto a Fooor pribudnú do prvého multiplexu, kde je TV WAU: Podľa informácií Omédiách.com zmluva s Markíza-Slovákia je tiež tesne pred podpisom.

TA3 si od zaradenia do druhého multiplexu sľubuje veľa. "Ak dôjde k podpísaniu zmluvy, spolu s rozšírením času vysielania, ktoré sa nám v tomto kvartáli podarilo, bude zaradenie do druhého multiplexu pre nás obrovský úspech," povedal pre Omédiách.com výkonný riaditeľ TA3 Igor Čekirda. V súčasnosti má TA3 približne 86 percentné pokrytie. Zaradením do druhého multiplexu získa celoplošné pokrytie. "V podstate by sme sa mali dostať do každej domácnosti," dodal Čekirda.

Ponuka terestriálnych multiplexov:
Prvý multiplex: WAU, Dajto, Fooor
Druhý multiplex: JOJ, Plus, Markíza, Doma, (pribudne TA3)
Tretí verejnoprávny multiplex: Jednotka, Jednotka HD, Dvojka + RTVS (rádiá)
Štvrtý mutiplex: zatiaľ je prázdny, majú tam pribudnúť (Plustelka): ČT1, ČT2, TV LUX, Eurosport, Eurosport 2, Film+, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature, Nickelodeon, MusicBox a Spice