EK očakáva rýchle vyšetrenie brutálnej vraždy bulharskej novinárky

EK očakáva rýchle vyšetrenie brutálnej vraždy bulharskej novinárky Foto: Facebook VM

Európska komisia čaká rýchle a dôkladné vyšetrenie brutálnej vraždy bulharskej novinárky Viktorie Marinovovej.

 

Vyšetrovanie musí podľa hovorcu komisie nielen usvedčiť páchateľa, ale aj jednoznačným spôsobom určiť, či dôvodom vraždy bola práca tridsaťročnej zamestnankyne regionálne televízie TVN.

Telo Marinovovej sa našlo v sobotu skoro popoludní v meste Ruse, kde žila. Vyšetrovatelia doteraz pracujú so všetkými možnými verziami spáchanie vraždy, žena bola pred smrťou pravdepodobne znásilnená, brutálne bitá a škrtená.

Podrobnosti: V Bulharsku zavraždili 30-ročnú novinárku

Niektoré bulharská médiá pripomenuli, že Marinovová pri svojej práci upozorňovala na korupciu a na podvody napríklad s fondmi EÚ. Jej posledným príspevkom bol rozhovor s bulharským a rumunským novinárom, ktorí spolupracovali pri korupčnej afére odhaľujúcej tunelovanie únijných fondov bulharskou spoločnosťou GP.

Komisia podľa hovorcu berie všetky obvinenia týkajúce sa možného zneužitia európskych peňazí veľmi vážne, už si vraj tiež vyžiadala informácie u inštitúcií, ktoré príslušné programy riadia.

Ide o tretiu vraždu novinára v niektorej z členských krajín Európskej únie za uplynulých 12 mesiacov. Vlani v októbri pripravila nálož nastražená v automobile o život maltskou novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, ktorá písala o korupcii a biznisu s udeľovaním maltského občianstva.

Tento rok vo februári nájomný vrah zastrelil slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martin Kušnírovú. Polícia už zistila, že zločin bol spáchaný v súvislosti s Kuciakovou novinárskou prácou, a zadržala štyri osoby, ktoré sa na vražde podieľali. Po prvotnom objednávateľovi sa ešte pátra.

Podľa hovorcu komisie Margaritisa Schinasa je potrebné zabezpečiť, aby novinári boli všade v EÚ v bezpečí a mohli svojou prácou prospievať demokratickej spoločnosti. Schinas, ktorý vyjadril sústrasť rodine a priateľom zavraždenej novinárky, pripomenul slová predsedu komisie Jeana-Claudea Junckera. Ten v septembri v prejave pred europarlamentom zdôraznil, že v EÚ musí byť sloboda slova svätá, pretože demokracia bez slobodnej tlače nemôže existovať.