Filmári dotočili vianočnú rozprávku Čarovný kamienok (FOTO)

Filmári dotočili vianočnú rozprávku Čarovný kamienok (FOTO) Foto: RTVS

Rozprávku Čarovný kamienok bude RTVS vysielať už počas tohtoročných Vianoc na Štedrý deň.

 

Filmári prežili 20 z 25 filmovacích dní priamo v prírode, natáčali na miestach ako Krupinské bralce, Kvačianska dolina, Červený kameň či Priepasť Macocha.

 Foto: RTVS

Nosnou témou rozprávky je ochrana prírody a životného prostredia. Hlavní hrdinovia Čarovného kamienka bojujú proti bezohľadnému ničeniu lesa a snažia sa zachrániť lesnú ríšu so všetkými jeho bytosťami.

Filmový štáb, ktorý tvorilo 50 ľudí, čakala práca v prírodnom prostredí, čo však bolo náročnejšie ako bežné nakrúcanie, píše RTVS v tlačovej správe.

„Terén bol krásny, avšak prístup doň bol často komplikovaný. Mnohé lokácie boli logisticky náročné na dopravu ľudí a techniky. Napríklad transport štábu do Kvačianskej doliny nebol vôbec žiadna zábava,“ prezradila producentka RTVS Zuzana Balkóová a dodala: „Mnohokrát sme radi využili služby miestnych obyvateľov a ich bezpečnej techniky ako traktor, vozy, ale aj kone.“

Foto: RTVS

Nakrúcanie skomplikoval aj dážď. „Chalúpku strigôňov, ktorá bola postavená na Červenom kameni, sme kvôli daždivému počasiu stavali skoro dva týždne. Keď sa konečne dokončila, nasťahovali sa do nej turisti, ktorí ju považovali za atrakciu patriacu k hradu,“ s úsmevom spomína Z. Balkóová.

Foto: RTVS

Atmosféru rozprávky zvýrazňujú aj originálne kostýmy výtvarníka Martina Kotúčka, ktorý je považovaný za jedného z najlepších slovenských kostýmových výtvarníkov súčasnosti.

Medzi kostýmami, ktoré sa šili v dielňach na Slovensku a v Česku, boli aj kostýmy pre strigôňov, ktorých stvárnili Ady Hajdu a Zuzana Bydžovská, vládcov lesa v podaní Anny Javorkovej a Milana Bahúla. Divákov očarí aj Kristína Spáčová v úlohe grófky Júlie či Jakub Jablonský v úlohe odvážneho mlynára Matúša. 

Foto: RTVS

Filmovacie dni má štáb za sebou a práca sa presúva do štúdií a strižní, kde začne výroba špeciálnych efektov, farebné korekcie a finálny zostrih rozprávky.

 Foto: RTVS

O čom je Čarovný kamienok

V jednej rozprávkovej krajine žili ľudia dlhé roky spokojne, mali svoje bežné radosti aj starosti, tešili sa z prírody naokolo, majestátneho lesa. Neprekážalo im, že je panstvo opustené a nemajú žiadneho pána. Mali pokoj a mohli si žiť slobodne. Nikto netušil, že príchod panstva znamená zmenu života k horšiemu. A netušili to ani obyvatelia lesnej ríše, ktorá bola nielen krásna, ale aj zvláštna. Okrem divých zvierat, vtákov a motýľov tu žili aj víly, škriatkovia, trpaslíci a iné čarovné a viac či menej očarujúce stvorenia, ľudskému oku neviditeľné. Vládcovia lesa darovali strigôňom Bendegúzovi (Ady Hajdu) a Sebele (Zuzana Bydžovská) čarovný kamienok, ktorý mal moc plniť ľudské želania. Strigôni uzatvorili stávku, či ľudia moc čarovného kamienka zneužijú, alebo použijú na dobré skutky. A tak sa kamienok dostal do sveta ľudí a pokojný život obyvateľov lesa, malebnej dediny a panstva čakali veľké zmeny. Na panstvo v sprievode komorníka Vendelína (Jakub Rybárik) a sestry Júlie (Kristína Spačová) prichádza mladý gróf Henrich (Daniel Žulčák), ktorého úlohou je zveľadiť majetok a naučiť sa hospodáriť. Henrich, ktorý má obrovské podlžnosti a množstvo negatívnych charakterových vlastností, má však iný úmysel. Rozhodne sa vyrúbať les. Do cesty sa mu však postavia nielen obyvatelia lesa, ale aj mlynár Matúš (Jakub Jablonský) a jeho sestra, grófka Júlia (Kristína Spáčová). Čo sa stane s čarovným kamienkom? Vyhrá stávku Bendegúz, či Sebela?