Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix Foto: HBO

Medzi najväčších favoritov tohtoročných amerických televíznych cien Emmy patria kandidáti z produkcie televízneho velikána HBO - fantasy seriál Hra o tróny alebo miniséria Černobyľ o havárii jadrovej elektrárne v roku 1986.

 

Slávnostná ceremónia udeľovania cien sa uskutoční v nedeľu večer miestneho času (v pondelok skoro ráno SELČ) v Los Angeles.

O ceny budú počas slávnostného večera, ktorý sa tento rok zaobíde bez moderátora, súperiť ostrieľaní výherci predchádzajúcich rokov s nováčikmi. Víťaza viac ako dvoch desiatok hlavných kategórií predstavia slávne osobnosti filmu i televízie. Minulý víkend už bola odovzdaná viac ako stovka ocenení za technické a kreatívne kategórie, v ktorých takisto dominovala Hra o tróny.

Pri oceneniach sú rôzne kategórie pre televízne drámy, komédie a minisérie. Aj napriek sklamaniu fanúšikov z rozpačitého konca jedného z najúspešnejších seriálov všetkých čias prisudzujú filmoví znalci Hre o tróny veľkú šancu na výhru v kategórii dramatických seriálov.

Seriál má nominácie aj v kategóriách hlavnej herec / herečka pre Emiliu Clarkovou a Kita Harringtona a niekoľko nominácií pre hercov a herečky vo vedľajších úlohách, kde kritici znovu očakávajú víťazstvo Petera Dinklage.

Medzi drámami vynikajú tiež seriály Boj o moc o rodine starnúceho mediálneho magnáta, prelomový Pose o homosexuálne a transgender komunite v Amerike 80. rokov, na ktorého vzniku sa podieľal rekordný počet transgenderových osôb, alebo Volajte Saulovi, spin-off, teda odvodené dielo, už známeho seriálu Perníkový tatko.

O titul najlepšieho komediálneho seriálu sa stretne kriminálna komédia Barry, britská potvora alebo Russian Doll od spoločnosti Netflix, favoritmi sú ale už skôr niekoľkokrát ocenená Viceprezident (ka) a sitcom Marvelous Mrs. Maisel o žene, ktorá sa v 50. rokoch rozhodne zasvätiť život komédii.

Úspech v kategórii minisérie zahraničné médiá predpovedajú päťdielnemu seriálu Černobyľ, proti ktorému stojí dráma Netflix When They See Us o päticu mladých Afroameričanov a Hispáncov nespravodlivo obvinených zo znásilnenia. Medzi ďalšími nominovanými sú Útek z väzenia v Dannemore alebo thriller Ostré predmety.

Počas ceremónie sa očakáva aj definitívna rozlúčka s niekoľkými oceňovanými televíznymi programami. Televízia za posledný rok odvysielala záverečnú sériu relácií Hry o tróny, Teória veľkého tresku alebo Viceprezident (ka).