O Oscara za najlepší zahraničný film sa uchádza rekordných 93 krajín, aj Slovensko a ČR

O Oscara za najlepší zahraničný film sa uchádza rekordných 93 krajín, aj Slovensko a ČR Reprofoto ČT

Rekordných 93 krajín prihlásilo svoje filmy do boja o nomináciu na Oscara za najlepší zahraničný film roku 2019. Oznámili to dnes organizátori z americkej Akadémie filmových umení a vied. 

Medzi nováčikmi sú krajiny ako Ghana, Nigéria alebo Uzbekistan. O cenu zabojuje aj film Nafarbené vtáča režiséra a producenta Václava Marhoula.

Prihlášky do tejto kategórie Oscarov, ktorá sa tento rok premenovala na medzinárodný hraný film, sa mohli posielať do 1. októbra. Do súťaže sa môže prihlásiť snímka natočená mimo USA, v ktorej prevažujú neanglické dialógy. Doterajší rekord v počte prihlásených krajín držal rok 2017, kedy sa súťaže zúčastnilo 92 krajín. Vlani ich bolo o päť menej, víťazom sa stal mexický film Roma režiséra Alfonsa Cuaróna.

Pozornosť medzi filmami prihlásenými tento rok vyvoláva okrem iného nový film Pedra Almodóvara Bolesť a sláva alebo juhokórejska dráma Parazit režiséra Pong Čung-hoa ocenená Zlatou palmou na festivale v Cannes. Slovensko pošle do súboja drámu Buď svetlo režiséra Marko Škop, ktorá vznikla v slovensko-českej koprodukcii.

Zo zoznamu prihlásených zahraničných filmov vyberie porota najprv desať finalistov, užší výber piatich z nich oznámi spolu s nomináciami v ostatných kategóriách 13. januára. Víťazi 92. ročníka cien americkej filmovej akadémie budú vyhlásení na ceremoniáli v Los Angeles 9. februára.