Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie Foto: Archív W. H.

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Jednou z najdôležitejších tém SFTA pod vedením prezidentky Wandy Adamík Hrycovej je spájanie. „Budem sa naďalej snažiť o zvýraznenie fungovania, zviditeľnenie a prepájanie filmových a televíznych tvorcov, jednotlivých asociácií a združení pôsobiacich v audiovizuálnom priemysle, aby sa navzájom podporovali a spolupracovali,“ povedala po voľbe Adamík Hrycová.

Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) okrem prezidentky tvorí v súčasnosti 9 členov. Nová viceprezidentka, ktorou je filmová producentka Katarína Krnáčová, stojí za snímkou Piata Loď ocenenou Krištáľovým medveďom na Berlinale 2017.

Spolupracovala na filme Ďakujem, dobre a Môj pes Killer uvedených na premiére v Cannes či Rotterdame a na omnibuse Slovensko 2.0. Zároveň pôsobí aj ako členka Európskej filmovej akadémie.
Druhým viceprezidentom sa stal Tibor Búza, bývalý programový riaditeľ RTVS, pod ktorého vedením dokázali programy RTVS zaujať divácke masy. V minulosti pôsobil ako šéf spravodajstva RTVS, stál pri zrode rádia Expres a v Markíze riadil Centrum spravodajstva a publicistiky.

„Je to pre mňa nová skúsenosť, budem sa snažiť zefektívniť procesy na základe skúseností z televíznej, filmovej a programovej brandže a taktiež o zlepšenie komunikácie medzi jednotlivými útvarmi,“ povedal podľa tlačovej správy SFTA Tibor Búza.

Novými členmi prezídia SFTA sa stali filmový režisér Peter Bebjak, Vladimír Struhár, autor softvéru Qtake, riaditeľ sietí kín Cinemax a distribučnej spoločnosti Continental Film Michal Drobný a kameraman Norbert Hudec a Maroš Hečko, spisovateľ a producent, ktorý stál sa za úspešným filmom Kandidát. Naďalej sú členmi prezídia aj generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký a programový riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Peter Nágel.