Štartuje Trojka: Prehľad o tom, kde a ako môžte nový kanál naladiť (VIDEO)

Štartuje Trojka: Prehľad o tom, kde a ako môžte nový kanál naladiť (VIDEO) Foto: RTVS

RTVS v nedeľu 22. decembra o 6:00 štartuje nový televízny okruh Trojka. Trojka bude dostupná divákom, ktorí prijímajú signál cez anténu, satelit aj káblových operátorov. Signál je postupne dostupný od 19. decembra.

 

Kábloví operátori

Diváci s príjmom cez káblového operátora by mali nájsť Trojku v programovej ponuke. Ak sa im to nepodarí, RTVS radí, že je potrebné sa obrátiť na kontaktné centrum svojho káblového operátora. Diváci budú mať možnosť sledovať Trojku vo vysokom (HD) aj štandardnom (SD) rozlíšení podľa toho, aké video rozlíšenie bude preberať ich káblový operátor.

Skylink

V tomto distribučnom systéme bude RTVS vysielať Trojku v SD rozlíšení. Z dôvodu efektívneho využitia celkovej kapacity RTVS na satelite Astra bude pre programové služby RTVS - Jednotka HD, Dvojka HD a Trojka SD použitý kompresný systém MPEG-4.

Parametre príjmu všetkých televíznych okruhov RTVS - Jednotka, Dvojka, Trojka:

Programová služba Jednotka HD / Dvojka HD / Trojka SD
Satelit / Transpondér Astra 3B / Tp. 3.234
Satelitná pozícia
23,5° E
Polarizácia downlinku
lineárna, vertikálna
Frekvencia downlinku
12 363 MHz
Modulácia
DVB-S2 / 8PSK / FEC ¾
Symbolová rýchlosť
29,5 Msymb/s

Diváci Skylink musia manuálne preladiť satelitné prijímače, alebo použiť tzv. funkciu „fastscan", čo závisí od typu satelitného prijímača.

Účastnícke karty Skylink aj satelitné karty RTVS budú automaticky aktualizované o možnosť dekódovať nový televízny okruh Trojka.

Terestriálny príjem cez anténu

Diváci nájdu televízny okruh Trojka v štandardnom obrazovom rozlíšení vo verejnoprávnom multiplexe. Od 22. decembra bude Jednotka vo vysokom aj štandardnom rozlíšení, Dvojka a Trojka v štandardnom rozlíšení. Niektoré staršie terestriálne prijímače nemusia správne po tomto termíne prepísať názov televízneho okruhu. Výsledkom bude, že prijímač si ponechá pôvodný názov televízneho okruhu - teda Dvojka. V takomto prípade je potrebné manuálne názov zmeniť z Dvojky na Trojku v menu prijímača.

Televízne okruhy Dvojka a Trojka v HD budú od 22. decembra šírené aj v prvom multiplexe. Šírenie bude zabezpečené v tej časti územia, ktoré je už pokryté signálom v štandarde DVB T2.

Technické informácie o Trojke:

- televízny okruh RTVS plánuje sprístupniť v promo forme medzi 16. až 19. decembrom 2019

- RTVS ponúkne SD aj HD verzie rozlíšenia v peeringovom centre SIX všetkým operátorom

- RTVS zabezpečuje distribúciu len formou satelitu Astra3B na pozícii 23,5 stupňa východne

- v terestriálnej distribučnej platforme bude dostupná v rozlíšení SD vo verejnom multiplexe, pokrytie bude teda identické ako pre okruhy Jednotka a Dvojka

- bude disponovať teletextom

- vysielanie bude mať aj skryté titulky (dostupné na teletextovej stránke 777) a hlasové komentovanie pre nevidiacich (ST/AD)

O čom bude Trojka?

Programovým základom nového kanálu bude predovšetkým televízny archív.

Trojka bude najmä pre divákov starších ako 60 rokov. Vysielanie bude 24-hodinové v dvoch rotáciách. Blok od 6:00 do 12:00 sa bude následne reprízovať od 24:00. Večerný blok od 18:00 do 24:00 uvidia diváci v repríze v nasledujúci deň od 12:00 do 18:00.

Trojka prinesie napríklad legendárne Bratislavské pondelky, utorky budú patriť detektívkam, kriminálnym a špionážnym seriálom. Vo vysielaní Trojky sa objavia tiež Dávne stretnutia na želanie, Chodili sme spolu, Okná vesmíru dokorán či Mojich sedem divov.

Každý deň bude Trojka paralelne vysielať hlavné večerné televízne spravodajstvo a skrátené športové spravodajstvo.