Zomrela dramaturgička Jana Liptáková

Zomrela dramaturgička Jana Liptáková Foto: RTVS

Vo veku 76 rokov zomrela dramaturgička Jana Liptáková.

Jana Liptáková pôsobila ako dramaturgička v Slovenskej televízii takmer 30 rokov. Podieľala sa na vyše 500 televíznych reláciách (chvíľky poézie, literárne programy, kompozície, malé televízne hry, hrané televízne inscenácie, hrané filmy, prevzaté predstavenia z divadiel, zábavné programy, folklórne relácie a i.), autorsky asi na 40 programoch. S režisérom Jozefom Bednárikom vytvorila 50 televíznych inscenácií, spolupracovala aj na asi na 50 programoch Gala Borisa Filana. Spolupracovala sa na viacerých ocenených filmoch, dvakrát dostala Telemúzu za dramaturgický počin roka. V roku 2016 obdržala Cenu ministra kultúry SR za celoživotný prínos v oblasti umenia a v tom istom roku Cenu literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti divadelnej tvorby.

Foto: RTVS

Autorsky spolupracovala aj s divadlami a so Slovenským rozhlasom.

Od roku 1990 pôsobila externe ako dramaturgička v divadlách: DAB v Nitre (pôvodné slovenské muzikály Pacho sa vracia, Mária Stuartová, Báthoryčka, Adam Šangala; Jozef Mak, S láskou sa neradno zahráva ), Štátne divadlo v Košiciach (muzikál Niekto to rád horúce, Kto sa bojí Virginie Woolfovej, Pani úsvitu, Idiotka, Veľmi tiché AVE, Aby bolo jasné), DJZ v Prešove (Cigánsky barón, Báthoryčka, Posledná cigara), DJGT vo Zvolene (Lakomec, Klamár, Lýsistrata, Už ti nikdy nenaletím, Rozum, Boogie and blues), SĽUK (Haravara, Čarovné husle o Cinka Panne), Divadlo Nová Scéna (František z Assisi, Báthoryčka), Mestské divadlo Žilina (Lomidrevo, Bravo Mozart), Divadlo West v Bratislave (Muž na zjedenie).

Osem rokov dramaturgicky a organizačne pripravovala Cenu Jozefa Krónera.

Od roku 2000 pracovala v Národnom osvetovom centre v Bratislave, kde pôsobila ako dramaturgička V-klubu, tajomníčka pre vonkajšie vzťahy,programová riaditeľka Folklórneho festivalu Východná, umelecká šéfka DJGT vo Zvolene či námestníčka generálneho riaditeľa Národného osvetového centra.

Diváci si ju budú môcť pripomenúť v programe Nové modlitbičky z cyklu Chvíľa poézie v stredu 25. decembra o 19:50 na Dvojke.