Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO) Reprofoto youtube Universal Pictures

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

 

Informoval o tom americký web Variety. Nový program "My World" je určený divákom starším 13 rokov a stanice BBC World News. Vysielať ho bude každý víkend, prvý diel je už zverejnený.

Obsah bude vychádzať z práce celosvetovej siete spravodajcov BBC, redakcia bude mať podľa Variety vždy posledné slovo ohľadom editorských rozhodnutí. Herečka Jolie je v autorskom kolektíve výkonným producentom, na produkcii sa podieľa aj iniciatíva Microsoft Education.

Americká filmová hviezda dúfa, že My World pomôže dospievajúcim získavať informácie a nástroje, ktoré im umožnia angažovať sa v pre nich dôležitých otázkach. "Ako rodič som šťastná, že mám možnosť podporiť reláciu, ktorej cieľom je pomôcť deťom dozvedieť sa viac o životoch iných mladých ľudí po celom svete a vzájomne ich prepájať," uviedla 44-ročná herečka vo vyhlásení.

BBC na svojom webe prezentuje My World ako "reláciu pre teenagerov, ktorí chcú vedieť viac" o témach hýbajúcich svetom. Prvý 23-minutový diel priniesol rozhovory s mladými o ich prioritách a zaoberá sa otázkami, či sú protesty účinným nástrojom a či môžu "stromy zachrániť planétu". Podľa Variety v ďalších epizódach bude reč napríklad o manipulácii s audiovizuálnym obsahom alebo o výrube pralesa v Amazónii.

"Vidíme istú medzeru v ponuke pre mladých ľudí, ktorí chcú porozumieť tomu, ako vzniká spravodajstvo a aké hodnoty sú v jeho pozadí. Potrebujú nástroje pre rozlíšenie skutočného od falošného na internete aj schopnosť kriticky premýšľať o informáciách, či už na nich narazia kdekoľvek. Rozvíjať tieto zručnosti je cieľom My World," uviedol jeden z vedúcich pracovníkov BBC Jamie Angus. Spomínané návyky sú podľa neho pre dnešnú mládež úplne zásadné, z ich osobného hľadiska aj vzhľadom k "budúcemu zdraviu demokracie vo svete".