Hečko sa ospravedlnil divákom za premiestnenie kameňa

Hečko sa ospravedlnil divákom za premiestnenie kameňa

Redaktor Markízy sa na webe televízie ospravedlňuje za trapas v živom vysielaní. „Divákom sa ospravedlňujem, že som to nevysvetlil hneď v priamom prenose," odkazuje.

 


Redaktor Markízy Michal Hečko čelí kritike za to, že pri rozvodnenom Dunaji premiestnil kameň, na ktorom ukazoval, ako rýchlo stúpa Dunaj. Na nezrovnalosti v jeho živom vstupe upozornili diváci.

„Nešlo o podvod, ale o technický problém," hovorí Hečko a ponúka takéto vysvetlenie: skalu presunul, pretože medzi živými vstupmi mal štáb technické problémy. Po poruche bezdrôtového mikrofónu uvažovali redaktor a kameraman nad použitím káblového, ale ten na pôvodné miesto nedosiahol a tak kameň posunuli. Napokon štáb predsa len siahol po bezdrôtovom, avšak už „tlačil čas" a tak sa nevrátil na východiskovú pozíciu.

Hečko trvá na tom, že stúpanie hladiny zaznamenal presne. „Dával som si však extra pozor na to, aby som kameň položil v tej istej línii ako pri prvom vstupe. Určite nebol posunutý ani vyššie, ani nižšie," povedal. „V každom prípade mal o tom divák vedieť. Je to moja chyba, ospravedlňujem sa," dodal.

„Je nám ľúto, že sme situáciu nevysvetlili hneď. Rozhodne v tom však nebola snaha manipulovať. Michal Hečko patrí k našim najskúsenejším redaktorom a neprimerane zdramatizovať situáciu by si nikdy nedovolil," povedal Hečkov nadriadený Tibor Mattyašovský.

 

Pôvodný článok 4. júna 2013: Markíza priznala trapas s povodňovým kameňom

Foto: topky.skRedaktor v správach v živom vysielaní ukazoval pokus s kameňom a stúpajúcou hladinou Dunaja. Hoci tvrdil, že kameň je na pôvodnom mieste, diváci si všimli, že ho o niekoľko metrov posunul. Televízia manipuláciu s kameňom dodatočne priznala.

V pondelkových Televíznych novinách chcela televízia divákom ukázať, ako stúpa hladina Dunaja.

Redaktor v dvoch živých vstupoch predviedol divákom pokus. „Ja zoberiem tento kameň a položím ho presne na miesto, kde končí teraz rieka. O pol hodinu sa pozrieme, či tu kameň bude, alebo nie," povedal Michal Hečko. O polhodinu sa moderátorka spojila s redaktorom opäť. „Keď sme kládli tento kameň asi pred pol hodinkou sem, tak, bol ešte na suchu. A teraz ako aj sami vidíte, je polovica nad vodou," povedal Hečko.

Pozornejší diváci si však všimli, že kameň nebol na pôvodnom mieste ako ho pôvodne redaktor dal, ale o niekoľko metrov ďalej. Porovnávacie fotky kolovali na sociálnej sieti, niektorí diváci ich poslali aj webu Omédiách.com. Fotky zverejnil napríklad web topky.sk.

Odporúčam aj: Falšuje Markíza nefalšované emócie?

Televízia Markíza manipuláciu s kameňom dnes priznala. „Redaktor počas živého vstupu položil na zem kameň s tým, že bude sledovať ako stúpa voda. Kvôli náhlemu prívalu vody, ktorý mohol zaliať techniku, však chvíľu na to štáb dostal pokyn presunúť sa. V zmätku z obrovskej masy vody redaktor presunul aj kameň, aby ho neskôr mohli snímať z rovnakej vzdialenosti. Bol v rovnakej hĺbke ako predtým," povedala pre Omédiách.com vedúca PR Tatiana Tóthová. „Rozhodne nemáme dôvod manipulovať vnímanie povodňovej situácie na Slovensku, ale mrzí nás, ak to tak na divákov pôsobilo," povedala.