Veľké IT firmy sprístupnili zadarmo riešenia k online učeniu, prednáškam či telekonferenciám

Veľké IT firmy sprístupnili zadarmo riešenia k online učeniu, prednáškam či telekonferenciám Ilustr. foto Microsoft

Viaceré technologické a IT spoločnosti sa zapojili do boja so šírením koronavírusu na Slovensku aj tak, že sa rozhodli zadarmo poskytnúť pomoc v podobe technologických riešení, ktoré umožnia žiakom prístup k online učivu, komunikáciu učiteľov ale aj zefektívni prevádzku firiem a úradov.

Microsoft

Školy môžu využívať Microsoft Teams, ktoré majú všetko, čo potrebujú – komunikáciu s celou triedou aj jednotlivými žiakmi, zdieľanie dokumentov s rôznou úrovňou oprávnenia, vytváranie, distribúciu a opravovanie online testov, zadávanie a vyhodnocovanie domácich úloh alebo online hodiny s podporou videa, audia, zdieľania obrazovky alebo prezentácie s automatickým záznamom celej hodiny.

To všetko je dostupné pre školy zdarma a nástroje môžu začať využívať v bezplatnej verzii Office 365 pre školy.

Microsoft pre školy pripravil návody, video návody, webináre, príručky, firma je k dispozícii v prípade potreby.

  • Kontaktný e-mail pre vzdelávacie inštitúcie: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.;
  • Microsoft kontaktoval Ministerstvo školstva, zriaďovateľov škôl a vzdelávacie asociácie a poskytol im užitočné informácie, ktoré im môžu pomôcť s online zverejnením vzdelávacieho obsahu počas školskej karantény;
  • Aplikácia Microsoft Teams a dalšie riešenia spoločnosti Microsoft používané vo vzdelávaní dovoľujú študentom učiť sa voľne, vlastným tempom a na diaľku. K vzdelávaciemu obsahu a zadaným úlohám je možné pristupovať online, študenti a učitelia môžu spolupracovať pomocou online nástrojov a môžu tak pracovať na skupinových zadaniach a úlohách;
  • Webinár: možnosti využitia aplikácií Microsoft na 1. stupni ZŠ https://www.facebook.com/events/534147173803713/
  • Dištančné vzdelávanie pomocou Microsoft 365 http://blog.vzdelavameprebuducnost.sk/office365/distancne-vzdelavanie-pomocou-office-365/
  • Ako začať vzdelávanie na diaľku pomocou Microsoft Teams? https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6643458367664738305/  

GAMO informačné technológie - videodebaty, konferencie až pre 30 ľudí

Spoločnosť Gamo sprístupnila GAMO Meet - bezplatnú web konferenčnú služba. Prostredníctvom nej môžete vytvárať vlastné virtuálne miestnosti pre organizovanie konferencií, alebo sa môžete pripojiť ku konferenciám ostatných užívateľov jednoduchým a pohodlným kliknutím na prijatý odkaz. A je bezpečným a pohodlným riešením pre online zasadnutia samospráv.

Riešenie videocall GAMO Meet poskytuje pre rokovania zastupiteľstiev na Slovensku tieto výhody:

  • Jednoduché pripojenie
  • Intuitívne ovládanie
  • 30 účastníkov v bezplatnej prevádzke do odvolania
  • V prípade privátneho riešenia nie je počet limitovaný
  • Jednoduché zdieľanie obrazovky – zdieľať je možné prezentácie, dokumenty, videá...
  • Hlasovací systém v čase
  • Vyhodnocovanie hlasovania v čase
  • Ponúka moderátorom riadenú diskusiu:
  • - vypnutie mikrofónov účastníkov, aby nezasahovali do výkladu moderátora
  • - zapnutie mikrofónov, pokiaľ sú k diskusii vyzvaní
  • - spoločná debata
  • Uchovanie záznamov videokonferencie, následné zdieľanie s oprávnenými účastníkmi a archivácia bez bezpečnostných rizík

Prihlásenie je jednoduché

Plne automatizované riešenie je k dispozícii prihlásením sa cez webový portál meet.gamo.sk prostredníctvom účtu Office 365 alebo Gmail, alebo registráciou priamo na portáli. Žiadna ďalšia inštalácia do zariadenia nie je potrebná.

 

Spoločnosť Agemsoft prevádzkuje vzdelávacie portály www.kozmix.sk, moj.kozmix.sk určené pre 1. stupeň základných škôl a obsahuje stovky lekcií pre 11 predmetov.

Portál www.fenomenysveta.sk je určený pre medzipredmetovú výučbu na 2. stupni základných škôl a obsahuje niekoľko tisíc online interaktívnych aktivít a stovky vzdelávacích videí z dielne BBC.

Získajte bezplatný prístup v 2 krokoch: 

  1. Vytvorte si používateľský účet, resp. prihláste sa do už existujúceho účtu na moj.kozmix.sk, resp. fenomenysveta.sk
  2. Ihneď po dokončení registrácie, resp. po prihlásení, zadajte nasledujúci Aktivačný kód: skolazdomu

Kompletný vzdelávací obsah na portáloch Kozmix.sk a FenomenySveta.sk bude pre všetkých dostupný v termíne do 15. 4. 2020. V prípade akýchkoľvek problémov s registráciou či aktiváciou licencie môžete využiť kontaktné emailové adresy Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., resp. Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Cisco Systems Slovakia

Spoločnosť Cisco reaguje sprístupnením konkrétnych IT nástrojov zdarma:
  • videokonferenčné riešenia: možnosť využitia nástroja Webex bezplatne po dobu 90 dní po registrácii na webe https://cart.webex.com/sign-up-webex
  • na aktiváciu tejto služby je potrebné kontaktovať zastúpenie Cisco Slovakia prostredníctvom e-mailu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
  • zaistenie zabezpečeného prístupu k firemným dátam na diaľku: poskytnutie Cisco AnyConnect Secure Mobility Client zdarma. Ponuka platí do 1. júla.
  • zabezpečenie počítačov vzdialených pracovníkov: poskytnutie bezpečnostných nástrojov Cisco Umbrella a Duo Security po registrácii zdarma – registrácia je dostupná na webových stránkach https://signup.umbrella.com/ a https://signup.duo.com/. Ponuka platí do 1. júla.

Táto ponuka sa týka všetkých podnikov a organizácií bez ohľadu na ich veľkosť. Týka sa i existujúcich zákazníkov, ktorí môžu doteraz používané riešenia bezplatne rozšíriť pre viac používateľov. Rovnako je určená pre školy, ktoré hľadajú efektívny spôsob, ako zabezpečiť výučbu na diaľku. I tie môžu bezplatne využiť videokonferencie a nástroje pre vzdialenú spoluprácu po registrácii na stránke https://www.webex.com/webexremoteedu.html. Tá obsahuje aj praktické návody a postupy, ako riešenia čo najrýchlejšie nasadiť do praxe.

 

Spoločnosť SAP sprístupnila svoje platformy SAP Ariba Discovery a SAP TripIt všetkým používateľom. V prípade SAP Ariba Discovery, platformy na vyhľadávanie obchodných partnerov, ju sprístupňuje na 90 dní, počas ktorých si akýkoľvek nákupca okamžite môže zverejniť svoj dopyt a akýkoľvek dodávateľ naň môže reagovať. Zadanie dopytu i ponuky je bezplatné a otvorené pre každého.

Ktokoľvek, kto si v období od 13. marca 2020 do 31. marca 2020 stiahne aplikáciu TripIt a zaregistruje sa, získa na šesť mesiacov vyššiu verziu TripIt Pro. Aj existujúci používatelia získajú TripIt Pro na pol roka bezplatne.

 

Spoločnosť Atos IT Solutions and Services ponúka pomoc v podobe licencií ku kolaboračnej platforme Circuit zdarma.

Tento nástroj umožní vzájomne komunikovať prostredníctvom videa, hlasu alebo chatu. Zároveň užívatelia môžu medzi sebou zdieľať súbory alebo obrazovky svojich zariadení. 

Circuit je ideálne riešenie pre prácu z domu, organizáciu mítingov cez telekonferencie alebo pre spoluprácu virtuálnych projektových tímov.

Behom chvíľky si môžete založiť účet na https://circuit.com/register. Pokiaľ Vám bude stačiť licencia pre 100 užívateľov v organizácii a 3 užívateľov súčasne v jednej konferencii, tak môžete začať ihneď s používaním Circuit.

V prípade, že potrebujete organizovať konferencie pre väčší počet ľudí, Atos vám ponúka na 2 mesiace zdarma Professional Licence.

 

HACKVIRUS.SK

Občianska iniciatíva, ktorá hľadá a spojí najlepšie nápady v boji proti COVID-19. Najlepšie riešenia zrealizujú IT experti počas virtuálneho hackatonu a budú zadarmo odovzdané Ministerstvu zdavotníctva Slovenskej republiky.

Aj váš nápad môže pomôcť zlepšiť kritickú situáciu v súvislosti s aktuálnou pandémiou vírusu COVID-19, zapojte sa do iniciatívy a vyplňte formulár na stránke https://hackvirus.sk.