Chystá sa náhrada za zrušenú Eurovíziu (VIDEO)

Chystá sa náhrada za zrušenú Eurovíziu (VIDEO) Foto FB Eurovision/EBU

Európska vysielacia únia (EBU) chystá náhradu za medzinárodnú spevácku súťaž Eurovízia, ktorej tento ročník sa zrušil kvôli pandémii koronavírusu.

Nový televízny program, ktorý sa bude vysielať v termíne plánovaného finále 16. mája, by sa mal podľa EBU niesť v duchu jednoty a spolupatričnosti.

Podrobnosti: Finále Eurovízie 2020 nebude, zrušili ho

Náhradná show sa bude natáčať v Holandsku, kde sa mal konať aj tento ročník Eurovízie.

Program s názvom Eurovision: Europe Shine A Light sa bude vysielať minimálne v krajinách, ktoré plánovali odvysielať finále súťaže. Do Eurovízie sa pôvodne prihlásili zástupcovia viac ako 40 krajín sveta vrátane ČR. Slovensko sa už niekoľko rokov súťaže nezúčastňuje. ČR prihlásila speváka a tanečníka Bena Cristovao.

"Vyzývame všetky stanice, ktoré sa mali zúčastniť tohto ročníka, aj členov EBU v ďalších krajinách, aby šou odvysielali v duchu jednoty a spolupatričnosti," uviedol zástupca EBU Jon Ola Sand.

Počas náhradného večera by mala zaznieť časť prihlásených 41 piesní, s ktorými mali speváci pôvodne súťažiť v Rotterdame. Interpreti však zostanú každý vo svojej vlasti. Zaspievať by mali počas asi dvojhodinového večera aj niektorí súťažiaci z minulých ročníkov.

Eurovízia sa koná každoročne od roku 1956. Podľa odhadov malo tohtoročné finále v televízii sledovať až 200 miliónov divákov.