RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní (VIDEO)

RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní (VIDEO) Foto: Paramount Pictures

Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, ktorý vytvoril stovky filmových melódií. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 20:30 na Jednotke filmom Vtedy na Západe a o 23:30 na Dvojke v relácii Anjeli strážni Ennia Morriconeho.

 

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako skladateľ filmovej hudby a nechával sa inšpirovať rôznymi hudobnými žánrami. Rodený Talian bol známy však aj ako dirigent a hudobník. Od roku 1946 zložil viac ako 500 kompozícií k filmom a rôznym televíznym projektom.

Študoval na Národnej akadémii svätej Cecílie, kde absolvoval hru na trúbku pod vedením Umberta Semproniho. Neskôr bol jeho pedagógom Goffred Petrassi, vďaka ktorému sa začal venovať kompozícii. Nakoniec ju aj vyštudoval. Ako študent si zarábal hraním v rôznych rímskych kluboch, spolupracoval aj s talianskym rozhlasom.

Kolegovia z branže ho od začiatku kariéry považovali za výnimočného, priam až excentrického muzikanta, ktorý sa nebál v hudbe experimentovať a riskovať. Jeho hudba preslávila aj známy televízny seriál La Piovra z prostredia mafie. Z jeho pera vzišli slávne filmové melódie, napríklad soundtrack k slávnemu westernu Vtedy na západe, hudbua k seriálu Chobotnica či k filmu Quentina Tarantina Osem hrozných. V roku 2007 získal Oscara za celoživotné dielo. Okrem toho je nositeľom cien Grammy, Zlatých glóbusov a ďalších prestížnych ocenení.