Zbierka na pomoc obyvateľstvu Libanonu po tragickom výbuchu v Bejrúte

Zbierka na pomoc obyvateľstvu Libanonu po tragickom výbuchu v Bejrúte Foto: UN News

Platforma Ambrela, združujúca 27 humanitárnych a rozvojových organizácií na Slovensku, prináša zoznam verejných zbierok svojich členov na podporu obyvateľstva Libanonu po utorkovej masívnej explózii v Bejrúte. Do zdieľania výzvy či priamej finančnej pomoci sa môže zapojiť každý z nás.

 

Malá blízkovýchodná krajina so 6,8-miliónovou populáciou prežíva posledných pár rokov politickú, finančnú aj utečeneckú krízu naraz. Žije v nej okolo jedného milióna utečencov a utečeniek, ktorých vyhnala vojna, trvajúca v neďalekej Sýrii od roku 2011. Päťdesiat percent libanonskej populácie žije v chudobe, pričom neexistuje štátna sieť sociálnej podpory. Túto jar sa k problémom pridala koronakríza.

Od vypuknutia tzv. migračnej a utečeneckej krízy sa Slovensko intenzívne zapája do humanitárnych aktivít, pričom sa sústredí na prevenciu a riešenie príčin vzniku migrácie prostredníctvom zlepšovania životných podmienok obyvateľstva a perspektív na jeho uplatnenie sa v domovských komunitách. Od roku 2016 SR v Libanone podporila pod značkou SlovakAid deväť humanitárnych projektov. Platforma Ambrela, združujúca 27 humanitárnych a rozvojových organizácií na Slovensku, len pred týždňom vydala prípadovú štúdiu o tom, ako slovenské organizácie pomáhajú v tomto štáte na pobreží Stredozemného mora, kde sa o moc delia šiíti, sunniti a kresťania. Namiesto predstavovania obsahu publikácie verejnosti však momentálne zbiera a aktualizuje údaje o tom, ako jej organizácie zareagovali na utorkový výbuch skladu s amóniumnitrátom / liadkom v Bejrúte, ktorý si doteraz vyžiadal 135 obetí na životoch, päťtisíc zranených a tristotisíc ľudí pripravil o bývanie. Vzniknutý kráter po výbuchu v prístave vytvoril doslova nový záliv, a čo je horšie – zničil 85 % zásob obilnín pre celú krajinu. Päť záchranárskych tímov členských krajín EÚ už je na mieste. Ministerstvo vnútra SR spolu s ministerstvom zahraničia plánuje zaslanie materiálnej humanitárnej pomoci v najbližších dňoch.

Náš člen ADRA Slovensko vyhlásil verejnú zbierku na pomoc obyvateľstvu a je v bezprostrednom kontakte s partnerskou organizáciou ADRA Libanon. Jej kancelária, vzdialená cca 3 km vzdušnou čiarou od epicentra výbuchu v prístave, bola tiež zasiahnutá tlakovou vlnou, a vybila okná, zhodila stropné podhľady, zdevastovala interiér. Na mieste zatiaľ nie je vyslaný slovenský ADRA tím. Posledná slovenská dobrovoľníčka z Bejrútu odišla predčasne v marci – pre zhoršujúcu sa situáciu okolo pandémie koronavírusu. Organizácia Človek v ohrození (ČvO) len pred týždňom ukončila v libanonskom Tripolise ročný projekt, no teraz odlieta do Bejrútu humanitárna pracovníčka ČvO, ktorá bude na mieste koordinovať pomoc miestnym rodinám. Ďalší dvaja sú na ceste. Spolu s Člověk v tísni vyčlenili 30.000 eur na okamžitú pomoc – vďaka pravidelným darcom a darkyniam z Klubu priateľov a kampani Skutočný darček. Zdravotnícka humanitárna organizácia MAGNA má v krajine mobilné zdravotnícke tímy, v prípade potreby ich presunie do hlavného mesta. Centrálu MAGNA v Bejrúte výbuch poškodil, no nikomu z personálu sa nič nestalo. Slovenská katolícka charita je v kontakte s partnerskou organizáciou Caritas Libanon, ktorá ošetruje zranených a distrubuuje pomoc. Tím UNICEF-u je tiež na mieste tragédie, zamestnancom prístavu v Bejrúte podáva pitnú vodu a pomáha ministerstvu zdravotníctva s kontrolou toho, čo z liekov a vakcín ostalo v jeho skladoch po explózii. Chystá sa tiež poskytnúť psychosociálnu podporu pre zasiahnuté deti v celom meste. 

Nižšie Ambrela uvádza zoznam vyhlásených verejných zbierok svojich organizácií na pomoc postihnutému obyvateľstvu Libanonu – ako domácemu, tak aj z radov utečeneckých komunít, ktoré tak popri ekonomickej kríze a koronakríze musí bojovať s ďalšou náročnou krízou. Krajine hrozí kolaps, bankrot a hladomor.

- ADRA Slovensko: https://www.adra.sk/ zbierkový účet SK48 0200 0000 0049 7524 1312 VS: 035040; Do poznámky uviesť: Libanon
- Človek v ohrození: https://clovekvohrozeni.sk/klub-priatelov/
- MAGNA: https://www.magna.org/sk/chcem-darovat/
- Unicef Slovensko: https://unicefslovensko.darujme.sk/3847