Našli nezvestného blogera, ktorý v januári zverejňoval kritické videá o novej nákaze vo Wu-chan (VIDEO)

Našli nezvestného blogera, ktorý v januári zverejňoval kritické videá o novej nákaze vo Wu-chan (VIDEO) Reprofoto youtube Chen

Po siedmich mesiacoch sa zrejme našiel čínsky právnik, aktivista a bloger Čchen Čchiou-š'. Nezvestný bol od chvíle, keď na prelome januára a februára kriticky informoval o situácii vo Wu-chan, ťažko zasiahnutom epidémiou choroby covid-19.

Priatelia a známi stratili s aktivistom kontakt 6. februára tohto roka. Čchen Čchiou-š' zmizol po tom, čo na prelome januára a februára zverejnil niekoľko videí z Wu-chan. V meste v tom čase vrcholilo šírenie nového koronavírusu a aktivista poukazoval na situáciu v tamojších zdravotníckych zariadeniach a na nedostatok zdravotného materiálu i personálu.

Aktivista sa nachádza pod kontrolou úradov na východe krajiny, napísal denník South China Morning Post s odvolaním sa na niekoľko zdrojov.

Kým v Číne záhadne mizli novinári a blogeri, ktorí upozorňovali na nezvládnutie nákazy, tak na západe (aj na Slovensku) si čínska vláda objednávala inzeráty, ako perfektne zvláda nákazu.

Jeden z priateľov aktivistu vo štvrtok zverejnil na sociálnych sieťach video, v ktorom tvrdí, že Čchen Čchiou-š' je v poriadku a žije pod dohľadom úradov u svojich rodičov na východe Číny. Informáciu hongkonskému denníku potvrdil aj jeden z čínskych ľudskoprávnych advokátov. "Keďže ho z ničoho neobvinili, tak tento dohľad úradov nad ním je nezákonný," uviedol advokát pod podmienkou anonymity.

V minulosti sa venoval tiež situácii v Hongkongu. Čchen bol tento rok v máji ocenený za svoju prácu nemeckou verejnoprávnou stanicou Deutsche Welle.

Okrem Čchen je od začiatku februára nezvestných aj niekoľko ďalších novinárov či občanov, ktorí referovali o situácii vo Wu-chan. Podľa pekinského analytika Wu Čchianga úrady za pandémie sprísnili nad novinármi a občanmi policajný dohľad z obavy, že kritické správy o vývoji epidémie by mohli vyvolať medzi obyvateľstvom protivládne nálady.