EÚ povolila novému majiteľovi prevziať skupinu CME, ktorá vlastní Markízu

EÚ povolila novému majiteľovi prevziať skupinu CME, ktorá vlastní Markízu Foto: CME

"Skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera môže prevziať mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME).

Oznámila to dnes Európska komisia.

Súčasťou CME sú televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy vrátane televízii skupiny Markízy aj českej skupiny Nova. CME pôsobí tiež v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku. "Komisia dospela k záveru, že transakcia nevzbudzuje obavy z narušenia hospodárskej súťaže v Európskom hospodárskom priestore," uvádza sa vo vyhlásení.

CME podpísala zmluvu s dcérskymi spoločnosťami skupiny PPF vlani v októbri a jej akcionári schválili ponuku na prevzatie od PPF tento rok vo februári. Podmienkou dokončenia transakcie bol súhlas akcionárov CME, Európskej komisie a národných regulátorov v niektorých z krajín, kde CME pôsobí.

Hodnota transakcie predstavuje asi 2,1 miliardy dolárov. Schválenie od Európskej komisie bolo poslednou prekážkou v dokončení transakcie.

PPF na otázku ČTK potvrdila, že očakáva dokončenie transakcie 13. októbra. Ďalší komentár plánuje firma poskytnúť potom, uviedla hovorkyňa PPF Jitka Tkadlecová.

Približne tretinový podiel v CME v roku 2009 kúpila americká spoločnosť Time Warner, ktorá ho v ďalších rokoch zvýšila tesne pod 50 percent. Firmu Time Warner neskôr prevzal americký telekomunikačný gigant AT & T a premenoval na Warner Media. Jej prostredníctvom v CME držala väčšinový podiel.

CME vlani zvýšila prevádzkový zisk o šesť percent. V konštantných kurzoch sa zvýšil o 11 percent na 187,3 milióna dolárov. Firma tiež splatila dlh v objeme 150 miliónov eur. V Českej republike CME zvýšila prevádzkový zisk OIBDA o 7,4 percenta na 101,6 milióna dolárov.