RTVS odvysiela špeciálnu spravodajskú reláciu

RTVS odvysiela špeciálnu spravodajskú reláciu Foto: RTVS

V dvojhodinovom vysielacom bloku sa v rámci diskusie a spravodajských príspevkov predstavia viacerí odborníci z rôznych oblastí.

 RTVS v nedeľu 10. januára od 10.00 h odvysiela na Jednotke špeciálnu spravodajskú reláciu Slovensko a svet v roku 2020, v ktorej sa bude venovať najdôležitejším udalostiam minulého roka z domova i zo sveta.

Relácia Slovensko a svet v roku 2020 sa bude venovať štyrom hlavným tematickým blokom.

„V špeciálnej spravodajskej relácii sa už tradične obzrieme za uplynulým rokom, ale urobíme to tentokrát netradičným spôsobom – v živom dvojhodinovom vysielaní. Ďalšou zaujímavosťou bude fakt, že reláciu budú moderovať až štyria moderátori spravodajstva RTVS. Rok 2020 sa už navždy bude spájať predovšetkým s Covidom, ktorý významne ovplyvnil nielen fungovanie našej krajiny, ale aj celého sveta, zasiahol každému jednému z nás do života. Akákoľvek téma bola v uplynulom roku priamo alebo nepriamo spojená s pandémiou, takže vo vysielaní sa jej určite nevyhneme. Budeme sa ale snažiť priniesť naším divákom širšie súvislosti a novú perspektívu nielen na uplynulý rok, ale aj na aktuálne dianie," povedal riaditeľ Sekcie spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan.

V prvom bloku venovanom pandémii ochorenia COVID-19 sa bude moderátorka Iveta Gombošová rozprávať s infektológom Petrom Sabakom, ktorý sa na bratislavských Kramároch stará o pacientov infikovaných vírusom Covid-19. Svoj pohľad v diskusii predstaví aj sociológ Miloslav Bahna. Diskusia bude venovaná aj vládnym opatreniam, testovaniu a očkovaniu, situácii v nemocniciach, či šíreniu hoaxov a nepravdivých informácií.

V tzv. politickom bloku privíta moderátor Marek Makara v štúdiu politologičku Anetu Világy a politológa Miroslava Řádeka, s ktorými sa bude rozprávať o politickej situácii na Slovensku v uplynulom roku. Vrátia sa k parlamentným voľbám, ale aj k tomu, ako pandémia ovplyvnila politickú situáciu na Slovensku. Venovať sa budú aj vzťahom v súčasnej koalícii a opozícii, ako aj osudu niektorých politických strán. Témou bude aj úradovanie prezidentky SR.

Tretí blok relácie bude venovaný zásahom NAKA. Moderátorka Marta Jančkárová sa o tejto téme bude rozprávať s bývalým vyšetrovateľom Júliusom Šárayom a redaktorom Slovenského rozhlasu Jurajom Mikulom. Okrem akcií Národnej kriminálnej agentúry sa budú rozprávať aj o obžalovaných a tiež sa budú venovať téme korupcie a situácii v slovenskej justícii.

V poslednom bloku venovanom udalostiam zo zahraničia privíta moderátor Viliam Stankay v štúdiu redaktora RTVS  žijúceho v Kalifornii Martina Rajeca a tiež redaktora RTVS Viliama Hauzera.