PPF odmietla, že by v Srbsku plánovala obmedzovať slobodu médií

PPF odmietla, že by v Srbsku plánovala obmedzovať slobodu médií

Česká investičná skupina PPF odmietla, že by sa v Srbsku akokoľvek snažila o obmedzenie nezávislosti médií. Za nepresné a špekulatívne označila informácie spravodajskej televízie N1, podľa ktorých pološtátna spoločnosť Telekom Srbija plánuje s mobilným operátorom Telenor - vlastneným českou firmou - vytesniť z trhu majiteľa srbských opozičných médií.

Televízia N1 minulý týždeň s odvolaním sa na údajný návrh zmluvy uviedla, že väčšinovo štátna Telekom Srbija prenechá Telenor kompletnú infraštruktúru svojej káblovej siete a takisto všetky programy v ponuke svojej káblovej televízie. Cieľom pripravovanej operácie je podľa N1 vytesniť z trhu súkromného operátora káblovej televízie SBB a tým znížiť jeho možnosti financovať nezávislé médiá v Srbsku - spravodajskú televíziu N1 či káblovú televíziu Nova S.

PPF ČTK oznámila, že Telenor Srbija sa v posledných dňoch stal v Srbsku terčom ohováračskej kampane zo strany konkurenčnej spoločnosti United Group, ktorá tvrdí, že uzavretá dohoda o obchodnej spolupráci medzi Telenor Srbija a Telekomu Srbija má za cieľ likvidáciu nezávislých srbských médií. Proti obvineniam, podľa PPF zneužívaným v čisto obchodnom spore, sa chystá PPF, respektíve Telenor Srbija, brániť právnou cestou.

"Kategoricky odmietame všetky tvrdenia N1," uviedol vo vyhlásení zverejnenom na stránkach Telenor Ladislav Bartoníček, spolumajiteľ PPF zodpovedný za telekomunikačné akvizície skupiny. Spor je podľa neho obchodnej povahy, pričom cieľom spoločnosti United Group, vlastníka káblového operátora SBB, je vyvolať "obchodnú vojnu".

"SBB spolitizovala a démonizovala štandardnú obchodnú zmluvu medzi Telenor Srbija a Telekomu Srbija. Táto zmluva bola navrhnutá v súlade so zákonmi a predpismi a pri prvej príležitosti bola predložená na schválenie srbskému regulátorovi," uvádza vyhlásenie a dodáva, že kampaň v médiách SBB má za cieľ rozhodnutie ovplyvniť. Srbský regulátor, Komisia pre ochranu konkurencie, doteraz v prípadu nerozhodol.

V liste zaslanom redakcii N1 Bartoníček oznámil, že spoločnosť PPF "odmieta obvinenia z podkopávania mediálnych slobôd v Srbsku či akejkoľvek inej krajine".

N1 zverejnila údajné dokumenty nového generálneho riaditeľa Telekomu Vladimira Lucica adresované predstavenstvu a dozornej rade, ktoré výslovne uvádzajú, že zmienená operácia "umožňuje vytesniť SBB z tohto trhu". Medzi výhodami, ktoré Telekomu partnerstvo s Telenor prinesie, je podľa Lucica "úplné zničenie SBB". "Po vstupe Telenoru sa trhový podiel SBB zníži pod 30 percent, čím nebude mať kapacity, aby investoval do programov," uvádza sa v dokumentoch.

Nezávislé združenie novinárov Srbska (Nuns) uviedlo, že dohoda medzi Telekomom a Telenorom bude mať v prípade schválenia za následok "zvýšenie už existujúceho monopolu štátu v mediálnej sfére".

Podľa ekonóma a bývalého ministra financií Božidara Đelića je aj na Západe možné, aby štátny podnik prenajal svoju infraštruktúru súkromnému prevádzkovateľovi. "Ale nie je v poriadku, že sa niekto dohovorí, že niekto dostane všetko, zatiaľ čo druhému je všetko odopreté," povedal Đelić. Podľa neho je otázkou, či sa v tomto prípade Telekom chová z ekonomického pohľadu racionálne.

N1 je pridružený partner globálnej siete americkej spravodajskej televízie CNN a pôsobí aj v Bosne a Chorvátsku. Spolu s denníkom Danas ide o prakticky jediné domáce médiá kritické voči súčasnému vedeniu krajiny. V indexe slobody médií, ktorý každoročne zostavuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), sa Srbsko vlani umiestnilo na 93. mieste zo 180 hodnotenými krajinami. Oproti predchádzajúcemu roku si pohoršilo o tri priečky.