Na RTVS začína Klubtúra s Michalom Kaščákom a Martinom Vlaihorom (VIDEO)

Na RTVS začína Klubtúra s Michalom Kaščákom a Martinom Vlaihorom (VIDEO) Foto: RTVS

V rámci pomoci umelcom vznikol v minulom roku na pôde RTVS s podporou Ministerstva kultúry SR projekt Klubtúra, ktorý sa po niekoľkomesačnej príprave dostáva na obrazovky televízie a divákom predstaví lokálne klubové scény z celého Slovenska v spojení s 20 koncertami a diskusiou s hosťami, ktorí pracujú na rôznych pracovných pozíciách v oblasti kultúry.

Prvý koncert z bratislavského klubu Fuga, v ktorom vystúpia multitalentovaný Andrej Šeban, kapela Haďáci a DJ-ka B-Complex, uvidia diváci v utorok 23. februára o 23.10 h na Dvojke.
Na projekt vyčlenilo ministerstvo 150 000 Eur a to na na kompletnú produkciu 20 koncertov a ich televízny záznam, pričom tieto sú kompletne zabezpečené regionálnymi umeleckými technickými pracovníkmi, ktorých práca bola v dôsledku pandémie výrazne obmedzená, píše RTVS v tlačovej správe.

„Koronakríza v najväčšej miere zasiahla práve živú kultúru. Mnohí umelci, umelkyne a ľudia pracujúci v zákulisí, ktorí vykonávajú takzvanú “neviditeľnú činnosť” dlhodobo nemôžu realizovať svoje projekty a byť v priamom kontakte so svojimi divákmi a diváčkami. Vnímam ako dôležité a nevyhnutné realizovať aj alternatíve formy podpory kultúry a som nesmierne rada, že sme ako ministerstvo mohli aj takýmto projektom pomôcť kultúre a ľuďom, ktorí v nej pracujú. Ako ministerka kultúry považujem za podstatné podporovať aktivity nezávislej scény a v tejto neľahkej situácii pomáhať vytvárať priestor, kde sa ľudia, ktorí ju tvoria, stretnú, aj keď iba takto cez obrazovku so svojimi divákmi a diváčkami,“ povedala ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Dramaturgiu programu zabezpečujú Michal Kaščák a Martin Valihora.

Súčasťou projektu budú okrem hudobných vystúpení umelcov aj diskusné bloky, v ktorých moderátorská dvojica Michal Kaščák a Martin Valihora predstavia účinkujúce hudobné zoskupenia, ale aj hostí, ktorí pôsobia na rôznych pozíciách v rámci kultúrnej sféry. Priblížia umeleckú tvorbu, hudobnú históriu a okamihy, ktoré vykresľujú existenčné a umelecké pozície počas druhej vlny pandémie koronavírusu na Slovensku.

„V rámci Klubtúry som zažil jedno z najkrajších období počas môjho pôsobenia na slovenskej hudobnej scéne. Stretol som odvážnych, smelých a oddaných ľudí, ktorí milujú to, čo robia a robia všetko pre to, aby sa preniesli cez ťažkosti tejto doby. Niektorí to zvládajú s väčšími ťažkosťami, iným sa podarilo nájsť v dotačných programoch a schémach odškodnení a tvoria nové spôsoby vytvárania virtuálneho priestoru pre živú kultúru,“ hovorí Martin Valihora.